JJCM Fund

Wednesday, May 27, 2015

JJCM PULAU LANGKAWI 2015 - CABLE CAR - SKY DOME - SKY CAB - MAKAM MAHSURI

Salam uolls bertemu lagi kiter .. masih panjang lagi 
kisah JJCM Pulau Langkawi Bersejarah nie...

Tanpa buang masa Azue nak bawak uolls naik
Kereta kabel Langkawi terletak di Gunung Mat Chinchang
barat laut pulau Langkawi, Kedah, Malaysia.

Kami sampai dalam pukul 11.30 macam tu...
ramai jugak rupernya..ingt xder orang...
Alhamdulillah dapat jugak parking kat bahagian dalam..

Kalau x jenuh jugak ler nak jalan jauh2...sampai2 jerk
di kaunter tiket tengok x ramai terus lah pergi beli tiket..
untuk dewasa haruslah bagi ic sekali
kalau 10 org nak naik..10 ic kena kumpulkan..huhuhu

budak2 jerk x perlu IC..sebab harga pelancong mahal skettt





owhhh x silap Azue harga dier RM15 jerk sebelum nie
ruer2nya dah naik RM20.00 untuk dewasa...
so memang wajib yer masuk sky dome nie..
beli tiket dah include dah... apaaa  !!!! GST????
tiada charge GST di Pulau Langkawi nie yerkkk... 
anda jimat di situ...hahahhaa





Kami beli tiket naik cable car n sky dome jerkk...
Muler2nya memang teringin nakmasuk muzium 3D nie..
tapi kalau ramai sangat...macam mana nak posing2...

terpaksa pulak menunggu diorg abes posing baru kita posing...
lepas tu xkan nak dok sini jerk 1 hari...so next time kiter pegi
bergambo di sana yerkk...


Okaylah tiket dah beli semua jomm kiter naik cable car...
beratur ler kami semua haa...kenapa ramai pulak time niehh
adusss tapi bergerak cepat jugak ler...

so kiter kena masuk sky dome dulu yerkkk..sebelum 
kiter naik cable car tu...rupernya sky dome nie ajak kiter nengok
wayang ler...tapi kejap jerk...beberapa minit sahaja...

nak tahu apa dier SKY DOME boleh ler tengok video
yg Azue attachedkan sekali kat bawah nie...





Lepas tu barulah kiter beratur naik cable car niehh..


ok semua on your mark get set go...hahahha..
melayang2 jugak ler masing2...sebab cable car nie xkan berenti
macam kiter naik bas mini yerkk...sambil jalan sambil naik hahaha...
lepas tu duduk ler tempat masing2

credit to panorama cable car FB

Cantik sangat kan panorama nie...memang best
x puas2 melayan mata...walaupun masing2 gayat
sebab memang tinggi jugakler naik cable car nie...




ader 2 tempat nak turun...tapi kitorg malas nak beratur naik 2-3 kali
so kitorg amek keputusan nak berenti kat tmpat last sekali


waktu nak sampai atas tu kabus pulak...lps tu hujan pun turun...



sampai kat last stesyen kitorg turun...ader lah mickey n minie mouse
menunggu kat atas tu....malas ler nak amek gambo ngan uolls 
sebab maklong baru turun2 gondola nie..pening2 lalat skett haahha




alaarrr hujan pulak kat atas nie...nampak x maklong kat bawah jerkk
tu haa diorg tgh buat lift untuk saper2 nak berjalan ke SKY Bridge tu...
malas ler Azue nak pegi berjalan ke sana..X silap kena bayar nak ke sana
tapi malas ler...nak turun naik tangga lps tu jalan2 lagi.... 
Maklong nak simpan tenaga nie dikkk banyak lagi tempat nak pegi nieh...hahaha


Kejap jerk lepak2 kat atastu..lepas tu kitorg turun...atas tu ramai sangat manusia...hujan kann
xleh nak layan coffee ker apa...lps tu kitorg turun...kabus masih tebal...
raser macam melayang2 dah hhaaaa...tali atas x nampak apa..

macam dalam dunia fantasi jerk...hahhaha...masing2 senyap sunyi..
kiri kanan. atas bawah putihhh jerkk hahahha...

dah sampai dekat2 waktu nak turun baru nampak hutan semua..
hahahah lawak betul .... sampai bawah cuaca panas berdenting balik
lepas tu mendung...mcm nak hujan


Kitorg singgah ler dkt The Zon tu beli baju kelawar modern
 yg corak batik tu... so kami pun decide nak ke Makam Mahsuri beli
Balm Gamat...murah kat sini..jangan beli kat tempat lain...mahal... 


pintu gerbang makam mahsuri... Azue just nak beli balm jerk kat sini..
dolu2 dah masuk .. so xder ler nak masuk lagi...sama jerk kann...
Memang Azue suka sangat beli Balm kat sini..
kalau nak singgah...singgah la kat kedai akak yg hujung sekali...
memang murah...boleh tawar menawar... lagii




Azue kalau beli BalmGamat nieee.. nak warna hitam...memang berkesan sangat2
macam2 minyak ader jual jugak kat sini...minyak urut...minyak panas
minyak utk para2 suami pun ader...hahahha...siler beli yerkk

Balm Gamat nie harganya RM2.00 satu botol..beli banyak
lagi murah...memang sesuai ler nak bagi dekat sedara mara...

kaau minyak gamat dlm botol kecik2 tu tu azue x beli...sebab jarang pakai..
kecuali luka ker...budak2 jatuh ker..baru carik minyak gamat..
tapi mcm balm nie..sakit2 badan boleh guna..lengoh2 ker..
sakit perut ker kembong ker kannn sapu jerk balm gamat nie



Waktu kitorg nak balik tu...nmpak kedai makcik nie...jual macam2 kuih...
wahhhmacam menarik pulak kan....so kitorg singgah ler...
x menyesal singgah...sebab murah2 tu...kuih muih dier...
Nasi lauk ayam kicap...lauk daging goreng...
Keropok lekor pun ader...


Sendiri jual sendiri beli ker apa...owhhh kedai nie layan diri..
bungkus sendirilah apa mau...tuan punya gerai sedang menggoreng keropok
gambar raga dekat belakang tu kuih2 dah banyak abess....


Memang best lalu kat jalan2 kampung2 nie..sambil cuci mata uolls 
lepas tu jmpa pulak kedai murah2 kan...x semestinya mahal itu sedap..
kedai murah x sedap...so lepas beli2 kuih2 nie..kitorg ke Beras Terbakar
sebab adik Azue nak carik Rokok n Curut katanya

Sampai2 dekat beras terbakar..Azue x turun..
.sebab hujan selebat2nya lah pulak... so Azue dok dalam kereta jerk lah 
tunggu diorg sopinx2.. nasib baik Azue dah memborong T shirt..
Kain Pelikat...Kain Batik dekat Makam Mahsuri tu...

So penat2 jalan kitorg balik Pantai Chenang dulu.....Singgah beli Laksa
dekat kedai biasa2 jerk...dekat airport tu...beli jugak semalam...
tapi ntah ler semua x sedap di tekak Azue...nampak jerk happening
raser ke laut semua...hahhaha...







sampai bilik sempat lagi diorg mandi2 dekat laut....
Azue dok terbungkang layan mata ler...
lepas tu....mlm tu nak ke Chenang Mall
carik cokelat lagi...esok nak balik dah kann...


Dinner pulak kitorg tapau jerk di Selera Lubok Buaya
beli Sotong Goreng Tepung...Ayam 3 rasa..
Telur Bungkus gitu lahh...sebab tadi beli Nasi kat kedai
makcik tu pun x makan lagi...hahaha...

Sedap jugak tapau kat sini...tapi sedaplagi kitorg tapau
di Sajian Aki sebelum nie...harga pun murah di Sajian Aki lagi..
x jadi kitorg nak keluar mlm tu sebab hujan lebat sangat...

ok sambung nanti yerkkk

Monday, May 25, 2015

JJCM PULAU LANGKAWI 2015 - DAY 2 - - RESTORAN SITI FATIMAH - LUNCH TIME

Hari kedua kita di Pantai Cenang... Pagi2 nie
bangun raser segar sikit... so plan kiter hari nie
nak Brunch di Restoran Siti Fatimah di Kg Tok Senik,
Lepak di Cable Car , Sopinx Balm Gamat di Makam Mahsuri ,
dan Sopinx kain Batik Di Beras Terbakar 

Banyak betul cenkononnya xtiviti hari kedua nie..
al maklumlah... hari nie baru rasa selesa nak jalan2 jauh2...
esok nak balik dah..aiyaaaa...cpt betul masa berlalu
Sebelum tu kiter wefie di depan AB Motel nieyerkkk




cantik sungguh background batu bata nie...
topi tu beli kat deretan kedai kat luar tu..
bleh fefeeling jadi che Ta...muahhaha..

Memang banyak topi2 canthek2 kat sini...harga pun murah2
RM20.00 jerk....tapi kalau nak sopinx2 kat Patai Cenang nie
ader yg murah ader yg mahal...

Kadang2 tawar menawar diorg x layan punn...
biasalah kan tempat tumpuan pelancong..
memang ler rega pun mencanak2


Tu diaa pusing punya pusing kami dah jumpa pun
Restoran Siti Fatimah  nie..

Restoran Fatimah (Mata Ayer - Jalan ke Tok Senik Resort)

suasana kedai sangat sejuk sebab dikelilingi pokok. 
Harga tak terlalu mahal bergantung pada lauk pauk.
 layanan tauke kedai yang mesra 
Azue suka makan kat sini sebab privacy sikit..hehe..

 Credit to Restoran Siti Fatimah FB

Waktu kami sampai lebih kurang dalam pukul 10.30 pagi ..
cadang nak bekpas jerk...tapi tengok lauk pauk dier 
memanglah sangat banyak...sangat fresh...baru masak pulak tuuu..
Berasap2 lagi...fuiiyoooo...langsung x tahan
Sedar2 dah amek pinggan nasi pun masing2 hahaha

Credit to Restoran Siti Fatimah FB

Nasi dier mula2 kompius jugak... sebab bau mcm nasi lemak...xkan nak 
makan lauk ikan bakar dengan nasi lemak pulakk...
owhh ruper2nya...Nasi Putih...diorg letak daun pandan...
bagi aroma dier wangi fuiiiyooooo... memanglah sedap nasinya


 Credit to Restoran Siti Fatimah FB

Kerabu mangga dier memang win lahhh...sedap...banyak lagi kerabu ada kat sini...
mcm2 jenis sayur di kerabukan....

paling special sekali menu Exotic yg kami nak carik..
KERABU BERONOK....haaa pernah dengar tak spesis
BERONOK...Azue pun pestime dengar...maybe adik beradik Gamat kott



Uolls google ler sendiri macam mana ruper BERONOK nie...
hanya ada di PULAU LANGKAWI yerkk..tiada di tempat lain...
tuuu diaaa....nampakk tak BERONOK nyer...

X nampak kann...sebab dia dah di potong dan di hiris halus2..
sebab rasernya keras2 dan liat2...nak kata mcm apa yerkk
maybe macam pedal ayam ... tapi keras sikit..raser masin2 gitu..

Kerabu BERONOK nie memang sedap...so kepada yg singgah ke Langkawi
haruslah cari Restoran Siti Fatimah nie yerk...
kena try raser Beronok nie...baru rare




Di sebabkan terlalu banyak sgt lauk2nya
sampai Azue x tahu nak pilih mana..
Last sekali amek ikan Sembilang Bakar
dan Pajeri Terung serta Kerabu Mangga


Sedap sangat Ikan Sembilang Bakar nie...


Ummi Azue pulak nak try Kerabu Beronok nie...


So Menu ummi Azue Pilih Bergedil, Kerabu Beronok , Ikan Masin


Yang lain nak makan Roti Canai Telur dan budak2 tu
makan nasi dengan Sup Ayam jerk





Makanan memang puas hati lah... Masakan Kampung kan..
memang ler sedap...tempat makan pun best...sejuk jerk..
tandas pun bersih....confirm lepas nie Azue akan datang 
lagi makan2kat sini

Harga pun murah sangat total semua RM20.00 jerk 
Nasi 3 pinggan..
Air Sirap..Limau Panas...Teh O Ais..Nescaffe O..
memang berbaloi2 makan kat sini....


Tuan Kedai pun memang ramah...mesra layan kami semua...
tu ader Biz Card dier...nak booking awal2 pun bolehh... jangan luper yerkk
hari RABU Restoran nie TUTUP...

Nanti sambung Azue jalan2 ke Cable Car daaaaa..


Friday, May 22, 2015

JJCM PULAU LANGKAWI 2015 - DAY 1 - EE BURGER TRIMULA CAFE - PEKAN KUAH - DINNER TIME

Sambungan Entry sebelum nie... klik SINI 
lepas diorg mandi manda semua...dah maghrib
kitorg cepat2 gerak ke Pekan Kuah..sebabnya nak makan 
di Uncle Bob tu...tapi sayangnya..tutup pulakk
adesss..sedey betul...baru nak try fish n chip 
putus sudah harapanku...

so kitorg mmg dah budget nk jugak mkn western mlm nie...
dok carik2 jugak mana pasar malam....x jmpa punn...
so ramai ckp kat EE Burger Trimula Cafe best..so kitorg
pun zasss ke sana..

Alhmdulillah..org x ramai lagi...parking pun senang
sampai2 di baginya bapak besor buku menu..
so ameklah sorang satu...sila studi rajin2
hahahaha...



ok dah abes study kiter exam ler pulak kann..hahaha...


menu pertama Chicken Chop..alarrr luper nk mintak asing
sosnyer tu hahhhh





so berposing ler chicken chop tu haa..gaya bebas...heheehe


menu kedua mushroom soup... dlm bun..
frust skett ler...ingatkan aderlah isik2 ayam ker kannn
dlm gmbar mcm ader isinya... lenkali mintak lain ler..


nak wat camner nie menu ummi kiter mintak..hahaha


menu ke 3 burger single..yg nie not badlah...



macam burger abg burn jugak...kaya dengan black pepper


x cukup single..amek double pulak...haa mknler smpai pengsan..
budak2 nie xmo mkn pulak..sebab pedas...last2 tapaukan ajer
hotdog seketuii bwk balik...



overall pada Azue not badlah makan kat sini...harga pun berpatutan
tapi kalau boleh Azue nak carik mkn yg lain dari lain...
total kos makan2 mlm tu x ingat ler pulak..huhuhu...

so kepada yg nak pegi tu...kat bawah nie ader directionnya...

credit to klurbanite.com




Bagi yang pertama kali ingin sampai ke EE Burger mungkin akan sedikit keliru dimana lokasi sebenar kedainya. 

Sekiranya anda datang dari arah Jeti Kuah, anda perlu terus memandu sehingga anda nampak Balai Bomba disebelah kanan anda. 

Lebih kurang 180 meter dari Balai Bomba tersebut terdapat satu simpang empat berlampu isyarat. Anda perlu belok ke kiri di persimpangan lampu isyarat tersebut.

 Anda akan melalui deretan kedai yang kat KL nie kiter panggil mcm food court gitu..
 dan lebih kurang 400 meter dari persimpangan lampu isyarat tadi akan
 terdapat deretan medan selera di sebelah kiri anda. 

Anda telah pon sampai ke EE Burger dan boleh lah anda mencari tempat parking.
 EE Burger terletak di salah satu dari lot gerai di kawasan medan selera tersebut.

EE Burger dibuka setiap hari dari pukul 5 petang hingga 12 tengah malam dan ditutup pada hari Jumaat.

EE Burger Trimula Cafe
Persiaran Mutiara 2
Pekan Kuah, Langkawi

Koordinat GPS: U 6.324488 T 99.844269