JJCM Fund

Monday, September 26, 2016

JJCM - ICT - HAJI POK LONG - AIRPORT KUALA TERENGGANU

Dah sampai Terengganu, 
tak sah kalau tak makan ICT (Ikan Celup Tepung)... 
Banyak kedai yang menyediakan sajian ICT ni... antara yang popular Pok Long ni la....
 belakang airport kuala terengganu... ..





pelbagai pilihan seafood yg di celup dgn tepung...kat sini sistem layan diri...
amek lerr apa yg teringin...biasanya sepinggan tu rm5
tapi kalau ikan tu kira sekor2 ler...




anggaran ikan sekor dalam rm3-rm5 tengok size laaaa


Ore ganu royak ikang celup tepung sini sedak....
jom kita try sebelum kelik KL


Sedap gak anak ikan pari celup tepung ni...ikan tuka namanya...  



Telur Sotong  goreng tepung..5 hinggit satu pinggan....jgn makang bebanyok...
tinggi kolestrol yg nieee woooo



nampak sedapkan abc dier...bestt jerk layan sebab cuaca tepi pantai nie mmg panas..
tiber2 teringat yg jb punya abc...perghh xleh lawan laaaaa

memang rambang mata nak pilih raser mcm nak mkn semua yg ada...hehehe
tnya jerk mokcik2 tu guana kiro nie mokcik...nnti dier bgtau laaaa...harga
xderlaa terkulat2 nk mmbayor nanti..hehehe


tapi kalau anda sedang kelaparan pegi ler carik nasik dulu...
kat sini xder nasik...kat sini makan ringan2 jerk...
hebakkkk laaa ore ganu minum petang makang ikangg celup tepung

kita dok kl petang2 layang pisang celup tepung jahhh huhuhuhu....
xpun kepok lekor yg macam selipar rasernya...uhuk2 sedeyyy





Kalau nak gi sini senang ajer..
cari ajer  Lapangan Terbang Sultan Mahmud pastu cari Pantai Teluk Ketapang
 Mula-mula ingatkan apalah  ICT tu,,rupanya   Ikan Celup Tepung.  Kat sini cuma untuk makan petang ajerk..waktu malam tak ada.

nak mencopot tempat parking..tempat duduk haruslaa cepat skett tauuuu
kalau dah pukul 5 petang tu...jalan pun jammed...keter pun banyak...
datang ler awal2 skettt...baru siokkkk

Thursday, September 22, 2016

JJCM - KARIPAP GERGASI - SUNGAI BESAR - ANEKA BUBUR - LUMUT

Yuhuuu salam semua...sihat ker tu...harap semua sihat yerkk...
ahkak nak cerita kisah pergi ke LUMUT , PERAK pulak nie...
lama jugak x ke Lumut nie...

Kitorg kalau ke Lumut ikut jalan Kuala Selangor nie best jugak..
dah lama x lalu dkt sini...asyik lalu ke Pantai Timur jerk kann...

Teruja laa nampak Karipap Gergasi nie...beli la 2 ketul nak merasa...
memang pemess karipap gergasi nie yerk...smpai tv3 bagi tag tu....untummmlaaaa



Nie harga tahun lepas tau...RM3.50 tahun nie x tahu laaa ..
baru2 nie dekat rumah nie ader nampak org jual Karipap King Kong
tapi harga dier RM4.50 makk aihhhh...xkan nak beli karipap 2 ketuii dkt rm10.00
baik beli nasik yer dokkkk


Karipap dier memang besar gilerr...tapi kannn ahkak x suker laa karipap besor2 cenggini..
inti dier banyak sangat....lepas tu kulit dier tebal skettt.....

memang besor haaa karipap dier...untuk pecinta inti karipap
memang boleh beli laaaa,,,


Ahkak nie kalau makan karipap x suker banyak2 inti dier...
ahkak suka kulit karipap jerk...hahhaha....saper suka makan kulit karipap
cam ahkak memang kiter geng....tapi ahkak x baper gemor laa
karipap gergasi nie...sebab kulit dier sgt2 berminyak..no good...no good hehehe

Kalau korang suker...on jerk laa..xder saper pun nak marah kann....
ahkak jerk ngengader skettt...jangan kecam ahkak tau



Lepas beli karipap tadi...kitorg nampak laa gerai jual bubur2 nie...
so ahkak pun singgah ler try tapau bubur jagung...memang sedap laa


banyak2 bubur...ahkak paling suka bubur jagung n pengat pisang..
ahkak nie memang penggemar desert no. 1 laa...x tahu ler kenapa...
suker sgt mender2 pemanis mulut nie....adehhh....dehhh...

oklahh sambung lagi story nanti ehhhh

Tuesday, September 20, 2016

JJCM 2015 - BUKIT BENDERA - KG MELAYU AIR HITAM - PENANG

Salam semua...wallaaa bestnya dapat cuti seminggu kann....masih mood cuti2 lagi ker...
mesti banyak makan daging nie...kalau ader penyakit darah tinggi xleh mkn banyak2
nak2 mcm ahkak nie...makan pun kena pantang...
almaklumlahhh engine dah uzur...xleh laa anak makan banyak2 sgt2

jomm laa kiter sambung pulak edisi JJCM Pulau Pinang nie...
Lepas naik train kat Bukit Bendera tu...kitorg dah kelaparan...
Nak makan kat atas tu mcm x best pulak...nak carik makanan
org tempatan...yg penting murah n sedap...hehehe


Kitorg pusing2 carik kampung melayu...ader jerk jual nasi kandar...
tapi kitorg nie nak carik makanan lain laaa...selain nasi kandaq nie
jumpa food court area Rumah Seratus nie...

So apa lagi...jom laaa kiter intai2 dulu kannn
kebetulan pegi pun dah abes waktu lunch...dah pukul 3ptg dahhh
so kiter hi tea jerk laa kannn...
Diorang nie nmpak kedai nasi moi nie...memasing ngoder semangkuk sorang...
ahkak order set roti jala jerk...

wallaaa nampak sedap kan...memang sedap laaa
dier punya kuah memang pekat...roti jala pun besor jugakk



lepas tu nasi moi dier sampai...tu dier semangkuk gadang
kato org nogori sembilan...amek nko...camno nak makan nie...


memasing time order igt nasi moi nie skett jerk..buat alas perut
sekali haahahhaa....menteneng poghut 


ayam dier punya laa banyak dlm bubur tu...


ahkak td dah order roti jala...nmpak pulak kuih udang 
ala-ala pasemboq nie...amek jerk laa sket nak rasa...
dah potong2 penuh jugak ler sepinggan


Nie kuah kacang dier...sedap laa jugak...

tahh biler diorg nie ngoder char kueh tiaw kerang...
betul2 napsuuu buas nie...hahhahaa

Part nie lagi lawak...sampai pulak nasi ayam black pepper...
masing2 gelak...sebab yg binik order utk laki...
yang lakik pulak order untuk diri sendiri...
sudahnya lakik binik nie laa mencekik kasi abesss...wakakakka

korang memang winn laaa....order sampai penuh meja...
tapi nasi ayam nie pun sedap....x silap harga rm7 sepinggan...untuk
menu nasi ayam black pepper nie..

Inilah ruper yg ngoder macam2 tadi...pusing keliling meja laa
nak perabeskan makanan yg ado...


makannya untuk 4 orang...tapi penuh semeja...
nampakk tu....last2 bungkus jerk bubur tu...so lepas nie jgn order bnyak2
sila makan secara kongsi2 yerkk...

memang nmpak kedai nie biasa2...tapi makanan diorg memang sedap laa
tengok tu...licin wooo diorg nie makan...hahahha
apa pun uolls boleh cuba laaa makan kat sini....


boleh tengok google maps nie dekat mana lokasi dier...

Saturday, September 17, 2016

JJCM - BUKIT BENDERA - PENANG HILL - PULAU PINANG


Tempat yang paling menarik dan famous di Pulau Pinang ni sudah pastinya Bukit Bendera. Memang tak sah kalau anda datang ke sini tapi tak mengunjungi Bukit Bendera. Bukit ni memang famous dengan pelancong-pelancong asing Dalam bahasa Inggerisnya pula ia dikenali sebagai Penang Hill. Juga ada nama lainnya iaitu Flagstaff Hill.
Bukit Bendera ni yang terletak kira-kira 735m atau 2450 kaki tingginya dari aras laut, mempunyai suhu yang agak sejuk dan nyaman sedikit berbanding tanah rata di bawah .Menurut Wikipedia lagi suhu puratanya di atas sana ialah 21 hingga 27 darjah celcius, dengan bulan paling sejuk ialah antara Jun hingga Oktober dan tinggi sikit pada Disember hingga April.



Nak dapatkan keterangan lanjut mengenai Penang Hill / Bukit Bendera, 
korang boleh hubungi menerusi alamat dan nombor telefon dekat bawah :-
PERBADANAN BUKIT BENDERA PULAU PINANG
JALAN STESEN BUKIT BENDERA, AYER ITAM
11500 PULAU PINANG MALAYSIA

Telefon : 604-8288880, 604-8288839, 604-8288861
Faks : 604-8288862

Website / Laman Web : http://www.penanghill.gov.my

Waktu operasi :

Hari biasa : 6:30 pagi hingga 10:00 malam 
(Keretapi terakhir dari Stesen Atas Bukit Bendera)

Hujung Minggu / Cuti Umum dan Cuti Sekolah : 
6:30 pagi hingga 11:00 malam (Keretapi terakhir dari Stesen Atas Bukit Bendera)

Kaunter tiket di Stesen Bawah Bukit Bendera tutup pada :

Hari biasa : 9:00 malam 

Hujung Minggu / Cuti Umum dan Cuti Sekolah : 10:00 malam

Harga Tiket : boleh rujuk gambar bawah.



dah beli tiket kiter beratur tunggu train...
train dah sampai...wallaaa ahkak raser mcm excited laaa
sebab train pun dah baru...ader aircond haaaa...

alhamdulillah masa naik nie kitorang dapat duduk...
kalau x letih jugak ler nak berdiri kan....tapi sebenarnya x lama punn
kejap jerk keretapi nie....lajuu nkooo...berbeza laaaa dgn dolu2 punya train
memang best laaa...berbaloi2 naik train nie....
turun dari train tu...banyak tempat bleh amek gambo...

pemandangan memang cunss laaaa....sungguh indah pemandangan kat atas nie....


boleh jugak laaa nak teropong2 kat atas nie....bayar rm1 yerrr...
jalan2 kat atas tu....ader muzium burung hantu lerrr....
ahkak x masukk sebab nak kejar masa .....
lepak2 jerk dekat dataran nie...
lepas tu ader tempat cool nak bergambo lagiiiii
wow...feefeelingg korea haaa...ikat laa nama memasing kat sini.....yerkkkk

kalau nak lagi afdal...ikat org tu sekali kat pagar tu...wakakaka...



so maser naik train tu ahkak ader gak laa amek video....
leh tengoklaaa...memangg laju.....train nie...


kalau x tahu dekat mana lokasi dier...bleh guna google maps nie
so far ahkak sekarang memang pakai google maps nie kalau nak ke mana2...
senang...xkan sesat punya



lepas nie kalau ader kesempatan ahkak nak g naik tengok memalam laaa...
Yang bestnya, malam tiket dijual pada harga promosi...RM3 sajer..jimat sangat. 
Walaupun takde apa-apa aktiviti di atas ketika waktu malam, tapi  pemandangannya amat menarik. Melihat keseluruhan Pulau Mutiara di sebelah malam...
 Sesuai untuk menenangkan fikiran.