iklan2

Thursday, January 19, 2017

JJCM - BAWAL POWER SEMPOI CYBERJAYA - LUNCH TIME



Yuhuuuu hari ni Ahkak nak share satu lagi tempat makan yang best giler
haaa tempat makan yang Ahkak maksudkan ni adalah Gerai Bawal Power Sempoi 
yang terletak di Sport Arena, Cyberjaya...

Bukan sahaja jual ikan Bawal tau, tapi ada macam-macam makanan lain lagi...
dan paling win adalah sotong dia laaa...besar wei...
tak liat ...sedap!selain sotong dan bawal,
 ada juga ikan keli goreng berempah
sangat garing..krup krap..krup krap makan ..

Semua dijual dalam bentuk set sekali dengan nasi, 
kuah kari bendi, sambal kicap, 
sambal belacan dan pelbagai jenis ulaman seperti salad, timun,
 kacang panjang dan ulam raja...pilih je la nak yang mana..
free flow ulam laa katakan..

Harga sangatlah berpatutan...
untuk ikan bawal satu set RM10.00 manakala sotong tu RM12.00
berbaloi wei sebab besar portion dia...memang puas hati..


yang nie sotong bakar..nanti nk try jugak laaa


Sotong Goreng berempah diorg memang sedap..
besar2 wo... mengah juga nak abeskan sotong sepinggan tu sensorang...

lauk-lauk ni di hidang panas-panas ,
 lepas digoreng tu diorang siram dengan kicap...
sotong sedap, ikan bawal sedap, ikan keli sedap..
sambal sedap, kari sedap...semua sedap laa katakan



ada ikan keli, ikan siakap dan ikan talapia goreng...
yang di bakar pun ader... 
datang sekali  plak ngan air asam, sambal belacan n kicap cili....
serta ulam ulaman....








Set Ikan keli  
RM7.00 - RM8.00








Set Ikan Siakap  
RM 15.00







Set Ikan Bawal  RM10.00






Set Sotong Goreng Berempah
  RM 12.00 - RM13.00





check laa video dari warong hunter nie..
rasa lapor pulak..huhuhu





Kalau uolls nak makan tengah hari..
singgah laa kat Bawal Sempoi nie...
bukan senang nak jumpa harga murah cenggini...hehehe!

Kalau ada perbezaan harga lebih kurang tu
maafkan ahkak yer...sebab maybe ada kenaikan harga
ker sebab2 hal2 yg x dpt nak di elakkan...

so apa lagi korang, silaaaa la terjah!
ehhh tapi tempat ni buka masa lunch hour hari kerja je tau!
weekend hari sabtu diorg bukak lunch time...
waktu dinner jangan pergi pulak yer!

dekat FB uolls bleh tengok laa dulu..samada diorang
bukak atau x pada hari2 wekend tu...diorg akan updet
di FB diorg...follow jgn x follow yer

Dalam Sports Arena ni..parking dia kena bayar tau..
ada mesin bayar parking kt kawasan tu..jgn lupa bayar pulak sebelum keluar..


Wednesday, January 18, 2017

Sangkaya Bai Toey (Thai Pandan Custard)

Yuhuu...Salam uolls...tiber2 rajin pulak Ahkak nie nak updet resepi..
nak kata pandai masak tu x jugak...tapi Ahkak suker mencuba resepi baru..

Uolls mesti dah selalu layan Boat Noodle kan...Ahkak ada entry nak citer ttg 
Boat Noodle nie..tapi nak updet resepi dulu laaa....

Kalau ke Boat Noodle..selain dari mee dier...
seakan tak sah kalau tak oder Sangkaya,kan..
roti yg disteamed dicicah dgn pandan coconut custard..


Sangkaya Steamed Bread dr Boat Noodle
Pencuci mulut lepas dah siap makan.Ahkak suka kaya dia tu sebab tak manis sangat. 
Makan pulak dengan roti stim perghhh memang stim woooo. Sedap !


Sesape belum pernah rasa SANGKAYA @Boat Noodle...
sila la rasa..sedap sangattttt oiiiiii !!!!!
yummmmmmmmmmm
Punya laa sedapp...x puas makan pun yer...

Paling Frust...biler nak repeat jerk memanjang penuh kedai niehh...
dah ler ruang makan sempit..ramai org plak tu,,,
so balik rumah godek2laa mr google nieh...carik resepi sangkaya..

Resepi asal dari Thailand...diorg memang terror laa buat
mender2 desert nie kann...so kiter pun try laa nengok 
video nya...boleh tengok kat sini....senang sangat nak buatnya haaaa




Sangkaya Bai Toey (Thai Pandan Custard)

Bahan2nya
 5-6  Helai Daun Pandan di ambil airnya sahaja
 1 biji Telur
 250ml Susu Cair
 250ml Air 
 150g  Gula
2 sudu besar Tepung Jagung
Secubit Garam


Cara2 Memasak

1. Blender daun pandan dgn air ( setengah cawan)...tapis air daun pandan td.
2. Masukkan telur dan gula, di kacau sebati...
3. Masukkan susu, air daun pandan dan tepung jagung, dalam pengadun dan kacau sehingga sebati.
4. Masukkan bahan yang disediakan dalam periuk dan masak dengan api kecil dan sentiasa kacau..selama 20 minit
5.Setelah ianya likat...matikan api tunggu sehingga ia menjadi sejuk.
6. Hidangkan bersama susu cair untuk rasa lebih umpphh..
7. Bahan paling penting Roti Bengali yg telah anda Stimkan...atau di bakar ..ikut selera anda


Menjadikk jugak laaa Ahkak masak sangkaya niee...


Memang sangat layan...Ahkak siap beli Pengukus
Buluh cam dekat Boat Noodle tu...baru layann makan roti stim niehh...

Kalau malas masak..korang pegi laa order dekat Boat Noodle nie
sebekas RM6.90 lom masuk GST hehhehe...

Daaa nanti kiter jumpa lagi yerrr

Touch N Go