iklan2

Saturday, September 17, 2016

JJCM - BUKIT BENDERA - PENANG HILL - PULAU PINANG


Tempat yang paling menarik dan famous di Pulau Pinang ni sudah pastinya Bukit Bendera. Memang tak sah kalau anda datang ke sini tapi tak mengunjungi Bukit Bendera. Bukit ni memang famous dengan pelancong-pelancong asing Dalam bahasa Inggerisnya pula ia dikenali sebagai Penang Hill. Juga ada nama lainnya iaitu Flagstaff Hill.
Bukit Bendera ni yang terletak kira-kira 735m atau 2450 kaki tingginya dari aras laut, mempunyai suhu yang agak sejuk dan nyaman sedikit berbanding tanah rata di bawah .Menurut Wikipedia lagi suhu puratanya di atas sana ialah 21 hingga 27 darjah celcius, dengan bulan paling sejuk ialah antara Jun hingga Oktober dan tinggi sikit pada Disember hingga April.



Nak dapatkan keterangan lanjut mengenai Penang Hill / Bukit Bendera, 
korang boleh hubungi menerusi alamat dan nombor telefon dekat bawah :-
PERBADANAN BUKIT BENDERA PULAU PINANG
JALAN STESEN BUKIT BENDERA, AYER ITAM
11500 PULAU PINANG MALAYSIA

Telefon : 604-8288880, 604-8288839, 604-8288861
Faks : 604-8288862

Website / Laman Web : http://www.penanghill.gov.my

Waktu operasi :

Hari biasa : 6:30 pagi hingga 10:00 malam 
(Keretapi terakhir dari Stesen Atas Bukit Bendera)

Hujung Minggu / Cuti Umum dan Cuti Sekolah : 
6:30 pagi hingga 11:00 malam (Keretapi terakhir dari Stesen Atas Bukit Bendera)

Kaunter tiket di Stesen Bawah Bukit Bendera tutup pada :

Hari biasa : 9:00 malam 

Hujung Minggu / Cuti Umum dan Cuti Sekolah : 10:00 malam

Harga Tiket : boleh rujuk gambar bawah.



dah beli tiket kiter beratur tunggu train...
train dah sampai...wallaaa ahkak raser mcm excited laaa
sebab train pun dah baru...ader aircond haaaa...

alhamdulillah masa naik nie kitorang dapat duduk...
kalau x letih jugak ler nak berdiri kan....tapi sebenarnya x lama punn
kejap jerk keretapi nie....lajuu nkooo...berbeza laaaa dgn dolu2 punya train
memang best laaa...berbaloi2 naik train nie....
turun dari train tu...banyak tempat bleh amek gambo...

pemandangan memang cunss laaaa....sungguh indah pemandangan kat atas nie....


boleh jugak laaa nak teropong2 kat atas nie....bayar rm1 yerrr...
jalan2 kat atas tu....ader muzium burung hantu lerrr....
ahkak x masukk sebab nak kejar masa .....
lepak2 jerk dekat dataran nie...
lepas tu ader tempat cool nak bergambo lagiiiii
wow...feefeelingg korea haaa...ikat laa nama memasing kat sini.....yerkkkk

kalau nak lagi afdal...ikat org tu sekali kat pagar tu...wakakaka...



so maser naik train tu ahkak ader gak laa amek video....
leh tengoklaaa...memangg laju.....train nie...


kalau x tahu dekat mana lokasi dier...bleh guna google maps nie
so far ahkak sekarang memang pakai google maps nie kalau nak ke mana2...
senang...xkan sesat punya



lepas nie kalau ader kesempatan ahkak nak g naik tengok memalam laaa...
Yang bestnya, malam tiket dijual pada harga promosi...RM3 sajer..jimat sangat. 
Walaupun takde apa-apa aktiviti di atas ketika waktu malam, tapi  pemandangannya amat menarik. Melihat keseluruhan Pulau Mutiara di sebelah malam...
 Sesuai untuk menenangkan fikiran.


1 comment:

  1. Belum sampai lg bukit bendera ni..tggu! One fine day :-)

    ReplyDelete

Touch N Go