iklan2

Monday, December 17, 2012

AWAS TAKTIK PENIPU !!!! SENDIKET PENIPUAN KIRIMAN DARI LUAR NEGERI

salam uollss...sihat ker hari nie...monday blues ler kan hari nie...
aduss malasnyer nak start kojer...hehehe..
kann bestt dok kat  umah dpt duit jerk...hahaha...

hari nie Azue nak share skett ler...tapi bukan pasal JJCM..
nie kesah benar ler...berlaku pada adik Azue...
Azue raser nak share cerita nie pada kawan2 blogger..
mungkin anda adalah mangsa selepas nie...
jeng..jeng..jeng...suspennnn niehhh

Kes ini adalah Sendiket Penipuan Kiriman Parcel
dari Luar Negeri...

Ceritanya cenggini...Adik Azue berkenalan dengan
seorg Mat Salleh yg kononnya berada di London..
dari FaceBook yerkkk....
Namanya Boris Calvin...Duda anak seorg..
yang kematian Isterinya kerana sakit cancer...

Setelah x sampai sebulan berkenalan...
Mat Salleh nie nak kasi hadiah ler...nak sambut
Krismas nie kan...dia nie seorg yg sangat Caring..
Sgt Baik Hati...Sgt Concern...dan Sgt Romantik..

Kiranya dier baru shopping untuk anak perempuannya..
so nak belikan jugak ler hadiah untuk adik Azue nie...
Adik Azue nie x nak ler kann...sebab baru kenal
nak kasi hadiah2 nie...

Tapi last2 dier kata dah belikan hadiah...
Mintak alamat nak poskan barang2 tu...
So Kitorg macam x nak ler guna
alamat rumah...pakai jerk alamat Office Azue..
so x Adik Azue x tanyalah kan...
brg aper...

Tapi Boris Calvin nie kasi tracking no.
so dier suruh check kat sistem nie...
nie adik azue foward kat azue ler msg dari
Mat Salleh nie...


Terkejutt Berukk ler kitorg...Amenda dier nie kasi kannn
Makk Aii Ipad3 dengan Golden Jewelery Set...
Giloo kayo mamatt niee...hahahhaa...

Yang Paling bestnya...dier ader jugak kasi Handbag Gucci..
Siap ckp bagi duit lagi...uolls nak tahu berapa?????

$13,000 (Tiga Belas Ribu Pound Sterlling) bebb...
cuber convert duit RM????
x pengsan kitorggg....wakakaka...


klik utk imej besar yerkkk

Kiranya dier pos hari Jumaat...Brg akan di jangka sampai
dlm 2-3 hari katanya... so bleh tengok kat sini ler..
scheduled flightnyer...mcm real kannn...

klik utk imej besar

Adik Azue dah x sedap hati...ntah buaya ntah katak hehehe...
mlm tadi dier x dpt tidor...Azue bgtahu dier...
Kita tengok samaada mender nie betul atau x..
lepas kiter dpt brg2 nie...so Azue mintak dier berdoa..
minta petunjuk dari ALLAH...samada ini betul atau tidak...


Kebetulan pagi tadi...Adik Azue dpt call dari Kastam SABAH..
katanya barang tu dah sampai Malaysiaaa!!!
wahh bukan main seronok Adik Azue tuu....

Tapii yg x besttnyerrrr
Seorang Perempuan Melayu yg bernama Pn. Nadia
minta bayaran RM2,800.00 untuk clearance & Admin fees
untuk pelepasan barang2 tersebut...kononnya
Selepas buat bayaran...Parcel itu akan di lepaskan untuk
pengeposan...

Azue ckp JANGANN BAYARRR!!!! nie kes tipu nieehhh
so Azue call balik no. tu.. 0111-3005549 untuk pengesahan...
so mmg Nadia nie ler yg angkat..minta amount yg sama jugak...
so Azue tnya nak buat apa...dier kata Overwieght...
Lepas tu tnya dier dari mana...
tup2 kata dari AIRPORT KOTA KINABALU SABAH...
yg x betulnya..dlm website tu..PARCEL tu
transit dekat SERAWAK.. nampak sgt penipu...

Dier akan SMS ke akaun mana Azue nak masukkan duit tu...
Public Account No. 4459385131 yg peliknya
namanya Nii Armah Robert Quaye
(dlm hati nie nama Mamat Negro nie)
Azue pun tnyalah..kenapa kena masuk akaun dier nie...
kenapa x masuk kastam jerk...dier kata kalau kastam
lama kak nak tgg clearance...nak check account statement lagi...

Nama Org tu dier ckp account unit diorg...
org tempatan...dari Serawak...kalau x percaya check ler katanya..
Azue pun google ler kann...nama mamat tu.... Nii Armah Robert Quaye
last2 keluar gambar nie.... hahaa...tergolek2 kitorg gelak...


So memang ko Penyangak Hitammmm....sabar jerk ler...kannn
So Adik Azue pun contact ler si BORIS CALVIN tu....
ckp yg kitorg memang xder duit nak bayar...banyakk tu...
so dia ckp...bayar jerk lah dulu...pinjam ler dengan siapa2...
family ker...adik beradik ker...

Jangan risau katanya...dlm HANDBAG GUCCI tu kan..
dah ader duitt...chehhh....kitorg mintak ler
dier bayarkan dulu...dan2 tu ckp dier bz ler...
x sempat nak pegi bank ler...

Lepas tu NADIA tu call lagi...ckp mintak bayar cepat2..
sebab flight ke KLIA nak bertolak pukul 1:00 tgh hari nie...
so kalau x bayar..lmbat lagi ler nak dpt...

Lepas tu Adik Azue pun text kat MAT SALLEH tu...
mengatakan..mmg kitorg xder langsung duit...
kakak pun tengah tunggu gaji x dpt lagi...
So mintak ler dia settlekan ngan Courier tu...
suruh hantar dulu brg tu...pastu kitorg akan bayar
guna duit yg dier bagi kat dlm handbag GUCCI tu...
wakakaka...best x idea kitorg...

Si BORIS CALVIN tu terus call adik Azue...
tanya betul ker xder duit...so kalau xder duit..
diorg akan pulangkan balik hadiah tu...dkt dia balik...
X nak ker hadiah tu dier tanya...

Adik Azue ckp  " I THINK NO NEED LAHHH..."
better its return to you lahhh....Just Keep for me...
one day if you come to MALAYSIA...bring in back to me...
no need to pay... Cash On Delivery ONLY....
hahahahhaha....

MAMAT TU TERUS HANG UP THE PHONE....
sahhh terbuktiii penipuann di sini kannn...

kitorg rasa amat legaa.. sebab semuanya dah selesaii...
Syukur sangat...kitorg x jadi mangsa penipuan Sendiket nie...
dan yang pasti kitorg akan buat REPORT POLIS...
harap2  sendiket nie akan di berkas....

Banyak kes cenggini dah berlaku...bleh refer kat sini...




Syukur padamu ya ALLAH ..hanya kepadamu ku bermohon..
Ku berterima kasih kepadamy ya Tuhanku... Aminnnn

19 comments:

  1. Macam2 cara nk menipu skang ni...donia2...

    ReplyDelete
  2. wah kreatip betul die org skung.kene share bg org lain tau ni...mintak share yee

    ReplyDelete
  3. @Sumayyah Nadhirah boleh jerk share...takut ramai lagi yg akan menjadi mangsa sendiket nie...

    ReplyDelete
  4. dah banyak juga baca berita pasal berita seumpama ni di akhbar... dah ramai wanita malaysia kena tipu... mujur adik azue tak jadi mangsa kan... memang penipu besar dorang nih...

    ReplyDelete
  5. @MaDiHaA a.k.a Ratna betul kak...azue dah agak dah dier nie main2 jerk..tapi mamat tu ayat manis tauu...adik azue tu kalau azue xder...kompom kena tipu gakkksss tuu...

    diorg nie pandai tauuu...silap2 main pukau2 org niee...

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah dah ambil langkah berjaga2..mmg byk dah kes camni..kene byr kat kastam tapi kene bank in kat de dulu ape kes?custom clearance yang btul boleh byr atas nama kastam je ataupon de dtg doorstep dan kita byr kat transporter tu with resit on the spot..heee mcm2lah!

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah..saya bru terkena semalam,siap mintak duit utk clearance rm2700.00..gila,kurang ajar matsalleh tu.dia ingat saya bodoh ke nk senang2 bagi duit prcuma..hahahaha..sabar jelah,

    ReplyDelete
  8. sy nk share cite sy plk....cite yg same brg dr oversea jgk ...dh 4 hari sngkut di kargo.sbb xde duit nk byr sbb terlalu byk...sy pon x tau ape vende nye yg die send...tp ini bkn mat salleh tp org melayu...org yg call ckp brg dh smpai pon perempuan melayu...luoe plk nme die....jd kt sni sy was2 nk percaye...cmne skrg..pikiran dh buntu...

    ReplyDelete
  9. sy nk share cite sy plk....cite yg same brg dr oversea jgk ...dh 4 hari sngkut di kargo.sbb xde duit nk byr sbb terlalu byk...sy pon x tau ape vende nye yg die send...tp ini bkn mat salleh tp org melayu...org yg call ckp brg dh smpai pon perempuan melayu...luoe plk nme die....jd kt sni sy was2 nk percaye...cmne skrg..pikiran dh buntu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awakkk..tolong lah jangan percaya..tak sayang duet ke..even saya anak YB..2k tu pon dah kira banyak bagi saya...

      Delete
    2. Awakkk..tolong lah jangan percaya..tak sayang duet ke..even saya anak YB..2k tu pon dah kira banyak bagi saya...

      Delete
  10. Aku lg terok da .. 300.000.00 pouds permpuan nk hantar kat aku " siap bg
    .. nk aku tujjuk tapi gambr x leh hntar lak

    ReplyDelete
  11. Hai..saya baru je kena tadi.
    Nak kene bayar rm3,800 kalo nak buat pelepasan...gila ke ape..yg mat salleh plak..pujuk2 suruh bayar nnty dia ganti balik..dia ada tinggalkan duet 50,000usd, jewelry, handbag, perfume and tah ape2 tah kat dalam parcel tu..haha gila ke nak bayar..nasib baik semua detail saya bagi palsu..cuma hp je betul..kalo tak..tak tahu la kene tipu..haha 😂😂😂

    ReplyDelete
  12. Hai..saya baru je kena tadi.
    Nak kene bayar rm3,800 kalo nak buat pelepasan...gila ke ape..yg mat salleh plak..pujuk2 suruh bayar nnty dia ganti balik..dia ada tinggalkan duet 50,000usd, jewelry, handbag, perfume and tah ape2 tah kat dalam parcel tu..haha gila ke nak bayar..nasib baik semua detail saya bagi palsu..cuma hp je betul..kalo tak..tak tahu la kene tipu..haha 😂😂😂

    ReplyDelete
  13. so girls jangan percaya hokehhh diorg nie punya taktik....kabanyakannya akan memujuk rayu anda semua...nak2 single mother...anak dara yg x kawen lagi...pasti akan cepat cair dgn diorang nie....yg x bestnya...ader jugak laa org tempatan nak tolong dier tipu duit kiter...

    ReplyDelete
  14. Saya pun hampir terkena juga tapi tak sampai beribu ribu. Minah tu minta rm650.puih satu sent pun aku tak bagi

    ReplyDelete
  15. hai bbrp mgu lepas sy mjadi mangsa separuh masa sindiket parcel scammer...tak sempat jadi mangsa sepenuhnya..nasib baik sy search blog2 yg bkaitan parcel dari luar negara selepas bbrp hari dia bg tracking no. Dia tkantoi bila sy explained keraguan sy melalui byk fakta2 yg mberi petunjuk bhw sy mrupakan mangsa. Punyalah panjang explanation sy tup tup tup satu tick dan last seen dia kat Whatsapp dah takda lagi..hahaha..dia blocked sy rupanya..nasib baik belum ada lagi "ejen curier" atau "pihak kastam" yg menelefon sy..
    sy bkenalan dgn seseorg di Tagged nama dia Marie Alexander org UK tp skg ni bkerja di Budapest Hungary sbg ahli geologi petroleum/petroleum geologists. Dlm masa 2 mgu cmtu dia nak bg hadiah sbg tanda psahabatan iaitu handbeg Chanel yg bnilai 3k pound sterlings (belasan ribu ringgit tu). Dia bagi tracking number dan Dongen International Cargo Website.. rupa2nya website tu palsu. kalau secured website akan ada tanda kunci paling tepi bsebelahan dgn link website tu dan apabila kita mnekan tracking number yg salah (secara sgaja) akan muncul page yg strusnya. Kat situ kita sbg user dapat pulak edit2 sections dan options yg ada kt situ. Ada satu part tu "Status" haaaa kat situ sepatutnya ruangan utk "In Transit" dan "Arrived" tapi kat Dongen International Cargo Website ni hanya tunjukkan satu option je iaitu "In Transit". Jadi kpd yg mbaca komen sy ni, semoga dpt mberi manfaat kpd anda semua spt apa yg tlh sy pelajari sblm ni. Hasil mbaca komen2 blogger sy dpt menyelamatkan diri dr mjd mangsa pihak yg tidak btgjwb ini. Senang2 je nak mtk duit...dan lagi satu mungkin bukan sekadar duit sahaja scammer ni nak mungkin mereka juga terbabit dgn sindiket dadah. Sekian.
    Ini blog sy https://alwaysme706.wordpress.com/

    ReplyDelete

Touch N Go