iklan2

Monday, November 21, 2016

JJCM LANGKAWI - TRIP BALIK KLIA - ERL TRAIN - PUTRAJAYA

Yuhuuu minggu nie last skul kan...
seronott laa abudak2 dpt cuti lama..
mana yg dah plan nak cuti2 ...nak balik kampung..
berhati2 di jalan raya tau...

Ahkak x plan apa2 lagi nie...nak balik Jerteh pun mcm terasa kejauhan
pulak dah skrg...adess...sekarang nie Ahkak suka lepak
dalam bilik..layan blog..layan movie online...
drama korea..drama melayu...marathon terus 
tu yg best...malas laa nak bersesak2 kat luar..

Apa pun kalau uolls nak jenjalan ke Kuala Terengganu dan Kota Bharu
buat masa nie xder lagi berita tentang banjir
harap2 xder laa banjir besar berlaku kann..

kalau nak ke Bandar Jerteh....Kuala Besut..Pasir Puteh...
boleh laa singgah dkt ATZ Homestay Ahkak

 ATZ HOMESTAY JERTEH

Klik dekat  >>>>>>  SINI

Ehhh jomm laa kiter sambung entry terakhir kita di Pulau Langkawi
Lepas sopinx2 last minit...lps tu lunch di Restoran Kak Yan
Kiter balik laa...hehhe...

Kereta kitorg pulangkan pada kak Shibah dlm pukul 2pm mcm tu
lepas tu kitorg pun lepak ler dkt Airport...
Balik Kitorg naik MAS pulak...Pergi naik Air Asia...
Terasa mcm siokk pulak kann dpt naik MAS nie...

Harga tiket balik ke KL naik MAS lagiii murah dr Air Asia
rezeki laa tuu....hehhhehe...lepas kitorg amek pass boarding...
mcm biasa pegi jerk dkt kiosk MAS tu...

Ikut arahan yg dier bagi...masukkan booking no.
check semua nama betul atau x..lps tu print jerk...
senang...lepas tu sebab kitorg nak kena check in
beg2 tu semua...kena scan ler dkt luar tu...

Kalau uolls nak hand carry jerk x yah scan kott..
lpas tu bawak pegi kaunter drop beg tu...lps tu 
mcm biasa laa diorg akan scan kita pulak kan...
gitu ler kekdahnyaaa 

MAS bagi luggage seorg 30kg...tapi kitorg check in 30kg jerk
hahaha...rugi 60kg kat situ....



Masa nie kitorg tgg flight kitorang sampai...delay skett jerk..
anyway x lama sgt laaa...dlm 15min mcm tu...



Mereput laa tunggu kat sini 2 jam lebihh...lps nie kena amek flight awal skett laaa
xder laa nak mereput lama2 tgg flight kann...


waktu pegi kitorg dpt seat sederet 3 org...balik kena asing2 pulak..
sebelah ahkak tu amoii dgn boipren dierr..tengah asyik masukk bercinta...
pegang tangan x lepas tuu...dari masuk flight sampai turun flight
huhuhu...


Ini ruper pasangan yg dkt 10 tahun kawenn...
xder maknanya nak pegang tangan...muahhahaha..
laki dier rela pegang henpon dari tangan binik dia...
appparaaaa....hahahaha



Ehhhh kitorg dpt seat betul2 belakang bisnes class
sgt jeless hokeyyy...xper laa seat ahkak pun not bad..
luas giler...siap boleh berlunjur kaki...manyakk siokk jugakkk...


Tiber2 raser mcm berlagak ler pulak naik MAS nie kan...
mentang2 nko bayar murah...kalau mahal x mampuu maaa
kiter lambai2 jerk laaa MAS nie..



Lepas take off dah stabil kat atas tu...
diorg serve air apple & oren...wallaaa....
nyesal amek oren...masamm gilerrr....

credit to owner piccas

Dalam flight diorg cuma bagi kacang masin jerk 
Diulang..kacang masin! org lain amek 1pack...ahkak amek 3 paket teruss...
ingtkan dpt ler roti ker..pasta ker...nasik ker...
Kalau lebih 60 minit barulah dapat makanan proper rupernya...
lepas nie nak pegi KK laa pulak naik MAS hehehee.....



Kejap jerk pun flight nie...x sampai sejam dah sampai...
tapi bapak jauh laaa pulakkkk nak sampai ke Drop Luggage 
naik patah kaki berjalan wehhh...ahkak memang x larat dah...
nyesal x naik buggy tuuu...bapak giler jauh jalannya


Lepas jerk amek beg...kitorg xder laa singgah mana2 dah...
kitorg terus amek train balik ke Putrajaya..senang...
x yah suruh org dtg pickup2 dah...


Tiket ERL Transit nie rm8.50 sehala..pakai credit card
dpt diskaun skett laaaa...



Beg nie penuh dgn coklat haa kitorg hand carry jerkk
takut cair pulak kalau letak dkt bonet Flight...(ada bonet ker )
wakakaka...hantamm jerk laaa


sampai skrg stock coklat nie banyak lagi hahha
sambil taip sambil ngunyah2...biler nak kurus...
soklan tu xder jawapan hokeyy...silaa bertabah...wakakaka...

nanti sambung citer lain pulakkk...ok daaaa semuaaa

Wednesday, November 16, 2016

JJCM LANGKAWI - LUNCH DI KAK YAN NASI CAMPUR - ULU MELAKA



Salam uolls .. Ahkak ke udara lagi...Bersama mu kembali
Dengan rangakaian lagu-lagu..Juga pesanan
Ku sebagai penghibur..Engkau mendengar di sana
Kita saling mengharapkan..Di dalam hidup ini...
acheewahhh...happy nampak..

Sekarang nie KL asyik hujan jerk petang2...kang banjir pulak
dengar Ahkak nie berdendang riang...sorry laaa
lambat pulak sambung cerita Langkawi nie...

Dah last dah nie...Time to say Good Bye Langkawi..
Pagi tu diorg layan main pantai lagi...Carik jerk Roti Canai
kat kedai mamak depan2 tu..Lepas tu packing2 nak check out dah..

Lepas kemas2 beg..kita pegi ke Beras Terbakar dulu
ada pulak yg menambah Rokok nie...sampai baper katon dah diorg nie
beli...sorg limit 2 katon kan..ada lahh smpai 6 katon haa..

Lepas tu kitorg Lunch di Restoran Kak Yan nasi campur
lokasinya terletak di Ulu Melaka
 berhampiran Maktab Mahmud Langkawi.
senang jerk nak jumpa..tepi jalan tu haa...



Beronok2 kitorg nak lunch kat sini hehhee


Restorannya berkapasiti agak luas dan berbumbung merah. 
Betul-betul di hadapan taman perumahan. 
Pukul 11am orang dah mai makan tengahari wehhh...
Sila datang awal kalau x nak berebut2 tau...


Ahkak terkasima biler tengok lauk mcm nie rupa..
ahkak ada masalah kalau lauk banyak2 mcm nie
ahkak x reti nak pilih...siyes..kalau buffet xper laa kan
kiter boleh berlama2 rasa sikit2...



Kak yan nasi campur mmg sedap. 
Lepas nie kalau pergi Langkawi uolls mesti mkn situ. 
Murah sgt2 💕😍


Restoran Kak Yan Nasi Campur Ulu Melaka, 
Kalau korang ke langkawi dan nak mencuba kerabu bronok yang sedap tu ha 
korang bleh try singgah kat Restoran Kak Yan ni. 

Ahkak pernah try dkt Restoran Siti Fatimah..
Nak kata sedap x tau laa...sedap kott sebab dier buat kerabu
tapi beonok nie diorg potong kecik2..sebab liat..keras..masin..
gigit2 x hancur..telan jerk wakakaa


Macam-macam lauk yang ada,..Mmg sdp murah dan terbaik. 
Pilih laaa segala lauk pauk di darat...di laut..di sungai..
sumer ada...yg hidup dua alam haremmmm xleh makan...



Naik pening nk pilih lauk byk sgt. naik pening 
Ahkak tawaf kat situ..ntah berapa pusingan ntah...
 macam2 jenis seafood..ikan..ayam..sayur...telur..



kata orang di sini ..Most Recommended Lunch Place.. 
Lauk banyak, sedap, murah giler


Pilih punya pilih...tengok ler pinggan ahkak kat bawah tu...


Ahkak amek lauk ketam goreng tepung sekor..
pajeri nenas..bergedil.. ikan masin..wakaka..
beriya2 tawaf..last2 itu jerkkk yg di rembat...


Ketam Celup Tepung Sekor.. boleh tahan besar jugak...
sedap jugak kann...tapi nie bukan soft shell laa..
kalau yg tu geget jerk semua boleh telan...


Adik amek lauk telur n tahu jepun dan jugak sayur sikit
dier nie x sihat so selera makan tu x berapa stim...ciann dierr


Cik Abg dier pilih ikan bakar dengan sayur...
memang simple laa lauk kitorg tu..janji sedap dan
murah..hahahaa



Air kitorg amek sirap kot...alaaa x ingat laaa air nie 
free ker kena bayar...siyes


Kak Waiter pun dtg kira...lepas tu selit kat pinggan..
Ahkak punya laa terkuzattt...aikkk xkan rm20 jerk 3 org makan..
so tnya kak tu nie..kira sorg2 ker semua sekali..
dier kata semua laa...ooohh bapak murah kann...

Memang Ahkak Recommended sangat2 kedai nie.. 
Kak Yan Nasi Campur area Ulu Melaka..
uolls haruss laaa singgah kat sini tauu....

Banyak pilihan lebih kurang 30 jenis hidangan, 
cuma jangan datang lambat.. 
Lambat lauk habis la.. 

Beroperasi dr jam 8 pagi hingga 4 petang.. 
Lunch jam 12tgh just nice.. Lauk mungkin masih banyak.. 
Harga berpatutan dengan kualiti.. Ikan Bakar masih fresh & tip top..
Rugi kalau x pergi..




Kata pelancong dari Kazastan nie


"Sy cadangkan Kak Yan Nasi Campur...
TERBAIK!!!*byk pilihan lauk
*bersih *cepat
* ikan bakaq terbaik..* paling best...murah!!!"



Kak Yan Nasi Campur
Jalan Ulu Melaka, Kampung Padang Gaong, 
07000 Langkawi, Kedah, Malaysia

Tuesday, November 8, 2016

Shanghai Fridge Magnet Giveaway by Jari Manis & Scdha Sein Travel

Assalamualaikum..
ahkak  nk ajak uolls join contest give away niee
Jom Ramai-ramai joint diorg nk bagi free gippp niehhh

Shanghai Fridge Magnet Giveaway by Jari Manis & Scdha Sein Travel
jomlaa join...kiter kasi meriahh cara2 nya senang jerkkk

klik kat bawah nie yerkkk >>>> 
Banner Shanghai Giveaway



Saya tag shayang saya yg suker join give away niehhh

PUAN WAWA

good luck uolls...mana tahu ada rejekiii kiter kannn

Friday, November 4, 2016

JJCM LANGKAWI TRIP - 2ND DAY DINNER - MEET UNCLE BOB

Salam Uolls kiter sambung lagi laa cerita JJCM Langkawi tuu...
Hari ke 2 memang kitorg dah bersantai2...cokelat dah habes borong dah..
semua Mall dah jejak dah...tempat2 lain mcm cable car...makam mahsuri..
Beras Terbakar...semua dah pergi dah..

Petang tu kitorg singgah ler makan di Rojak Hafiz di Pantai Kok tu..
memang ramai laaa makan kat situ...so far kitorg pun layan kejap jerk
makan kat situ..order Passembor dan cendol jerk..

Tapi siyess laa awat x sedap dah..hanya ada timun dan sengkuang jerk dlm tu..
hirisan tahu skett jerkk..x puas laa makan...agaknya barang2
mentah dah naik rega..harga Rojak kalau naik org bising..
so diorg kecikkan portion dier kot..

Tapi siyes laa x best macam dulu dah...yg sioknyer  lepak 
tepi pantai tu jerk...berangin..syokk jerkk...

Malam tu lepas jerk maghrib kitorg dah standby nak layan western mlm nie
tapi xmo yg mahal2 punya nak murah2 punya jerk..
ader ker western murah2..kat Langkawi nie...
Saper ckp xder...ader maaa...nama gerai dier 
MEET UNCLE BOB yang berlokasi di Jalan Padang Matsirat..
menhala ke KUAH dari Pantai Chenang..
Gerai nie di sebelah kiri Anda...

Gerai nie memang sempoi jerk skrg nie dah ada Banner
so uolls perlahan2 ler carik yerkk Gerai nie..
Walaupun luarannya hanya nmpak mcm sempoii
tapi rasa chicken chop diorg mmg marbelles..
harga pulak RM5.00 hengget jerk sepinggan...



jom layan video dari Oh Media nie..



Air kitorang dah sampai sorang sirap Laici..sorg Laici
fuhh manisnya laa haiiii....


Hidangan yang dipesan dah sampai. Dua set chicken chop 
Chicken Chop warung ni memang terbaik ! 
Isi ayam tu lembut dan kerak luaran dia tu rangup.
 Rasanya pon memang sedap. Selain ayam, apa yang ada untuk hidangan tu ialah sosej sebatang,
 kacang panggang bersos tomato, french fries a.k.a kentang goreng, salad,
 tomato, kuah black pepper, sos cili, dan mayonis. 


Kuantitinya memang banyak. Sedap pulak tu. 
Macam tak percaya pulak harganya RM5.00 je sepinggan.


Yang nie 1 fish and chips. Dengan harga rm5.00
bayangkan portionnya mungkin menyedihkan la kan. 
Haha. Sekali sampai, nah! Siap ada sosej okeh. Kat KL hado??



Masa kitorg sampai tu...kitorg x tanya pulak menu lain..
rupernya macam2 menu ader hahaha...lepas nie kena mintak buku menu laaa..

Tapi yang tak bestnya cepat sangat habis. Orang tak putus-putus datang.
yang tapau pun banyak jugak...yer laa kan harga mampu milik..
nak2 harga barang sekrg nie semua dah naik kan...so kena pandai2 laa
pilih tempat nak makan...yg penting sedap dan murah...

korang kena datang cepat laa nmpaknya..x pasti pukul berapa bukak..
maybe dalam pukul 6.00 petang kot dah bukak..
Malam2 tu cuma banyak nyamuk skett laaa kat situ..
redho jerk laa kena ketip nyamuk...kena cepat2 makan dan blah..
hahaha...kaum lelaki yg suka buat pembakaran
suka laa tempat nie...senang nak berasap...huhuhu

Total makan malam kitorg bertiga RM20.00 jerk haa..
awat ler murah sangat kann...alhamdulillah rejekiii...


Lokasi Warung Meet Uncle Bob boleh tengok kat sini


Contact No Uncle Bob - 0125658084



Lepas makan kitorg pun gerak laa balik ke Pantai Cenang
lepak2 kat luar tu tengok org...singgah di kedai Bread Story pulak
layan makan kek kat situ..

so mlm tu kena kemas2 ler barang tu semua...mana nak bawak balik
mana nak pack..almaklum laa berat jugak barang2 kitorg beli
dengan balm gamat sampai 3-4 dozen..

Coklat kompomm 1 beg besor...baju memang bwk x banyak..
bawak yg nipis2 jerk hehehe...
seb baik waktu balik kitorg naik MAS so luggage sorg boleh hangkut 30kg
makk aihhhh...saper nak angkat berat2 tu..huhuhu....

oraitt kiter jumpa lagi lepas nie..esok nya dah nak balik dahh...

Wednesday, November 2, 2016

TUTORIAL - CARA NAK REPLY KOMEN DI BLOG KITA

Hari ni Ahkak nak share tutorial cara nak balas komen dkt kengkawan yg memberikan komen...punyaa laa lama terpikir2 skrg nie baru dpt mencuba..bapak senang jerk rupernya...wakakaka...masuk lift tekan sendiri lu mau pigi manaa...hehhehe

Memang ramai yang x tahu mcm mana nak reply dekat Comment Box nie kan ? 
Jomm kiter try sama2...macam mana nak buat..x payah kiter nak carik coding2 bagai dah...
dolu2 memang susah skett kiter nak buat macam2 dekat blog kiter nie..

jenuh nak copy code..kadang2 silap pulak sebab x cukup simbol hahahaha..
kali nie ahkak tunjuk gambar ler sekali..senang...
baca Bismillah dulu yerkk...hehehhe...

Langkah yg 1st sekali korang haruslah pegi dekat Design 
lepas tu korg pegi laa dekat SETTING tu...


 

 Lepas tu  korang carik laa  Setting .. jumper ker idokkk....
carik sampai jumper tauuuu...tauuu 



Lepas tu , uolls carik perkataan OTHERS yg kat bawah sekali tuu haaa... 
ahkak luper pulak nak boh anak panah...belah kiri tu yerkkk...
haa yang tuuu...bawah sekali tuu....
tekan ler Others lepas tu pilih  FULL yer adik2 semua..




 Lepas tu klik ler dkt bahagian posts and comments . SIla Pilih Embedded tanpa was2 yerkk

dah tuu tekan laaa SAVE SETTING dah siapp haaaaa....




Lepas tu korang tengok laa entry korg tu...dkt bahagian komen tu dah bleh reply x..
mcm ahkak buat ... kalau x menjadikk x dapek laa ahkak nak tolong...huhuhu

kena berguru dengan org lain ler nampak nyer...maybe ahkak tewas menjadikk seorg 
pendidik mahupun cikgu uolls...sila laa berguru dgn org lain yerkk...hukk..hukk...hukk
cedeyy tauu kitewww...ok byee...ahkak nak pegi reply komen2 yg seadanya tuu...hahaha




Touch N Go