iklan2

Friday, September 30, 2016

SHOPPING HASIL LAUT JAMILAH - LUMUT - PERAK

Yuhuuuu Salam Jumaat Uollsss..watper tu...
kompom dah x senang duduk hari nie kan...
almaklumlahh cuti lagi kiter minggu nie...
seronok betul bulan Sept nie..banyak betul cutinya haa..

Kompom hati dah melonjak2 nak balik rumah niehh...
ntah2 dah ader yg amek emergency hari nie...nak balik kampung kann..
opss ada yg dah sampai Jeti Pulau Pangkor ker tu...hahhahha..

Biasalahh kalau hari Jumaat nie mood kerja pun dah ke Laut dah kan...
dolu2 ahkak mcm tu laa...nak2 kalau ader cuti 3 hari macam nie
mula laa planning nak bercuti2 ke mana2..

Tapi kan sejak x kerja ( dgn org nie ) ahkak jarang pulak plan
nak bercuti2 time2 macam nie...
dah x larat kott nak berebut2 dok atas jalan raya tu..

Kalau nak plan bercuti2 nie ahkak akan pilih time tengah bulan..
memang syiokk..sebab x ramai org.. nak makan pun selesa
xder lama sangat nak menunggu...nak pergi tandas pun sgt syiokkk
memburann xder org nak ketuk2 pintu kiter suruh cepattt chehhhh...

Lepas tu kann...hotel pun murah2 jerk..hahaha...
kalau naik flight ke mana2 pun murah jugak...hehehe...

okaylaa kann...itu ler untungna ahkak nie bekerja sendiri...
cuti pun sendiri apply..sendiri approved....
lepas tu sendiri carik duit ngan diri
sendirikk jugak buang duit..ngeh2..ngeh..ngeh...

wahhh lamanya x sembang2..panjang rupernya ahkak nie membebel..
jomm laa sambung citer pasal entry yg lepas...

lepas kiter makan cendol tu..kiter pun pergilaa mencarikk lokasi 
Hasil Laut Jamilah nie..harga yg di tawarkan pun agak murah...
nanti ahkak share kan lokasi dier tau



masa kitorang oergi nie...harga pun not bad laaa...ikut selera uolls..nak beli apa..
nak beli untuk siapa..pandai2 lah budget kann...
Keropok atau satay ikan, udang,
Sotong merupakan makanan ringan (snack) yang popular terjual di sini.



Pilihlaa mana yg berkenan di hati tu....macam2 ader kat sini




Para pelanggan boleh dengan ykin memilih produk hasil laut 
yang berkualiti tinggi lagi bersih di premis Hasil Laut Jamilah...
haa x gituuu...sedap2 laa kann ikan bilis dalam botol2 tu..
ahkak borong banyak jugakk... 




Jeng..jeng..jeng...ikan bilis mata biru..
sebenarnya nama baru kott utk ikan bilis nie
kasik dier up skettt..almaklum laa mata dier biru...
bukan macam mata kucenn..kaler ijoo..hahaha


Rasernya semua ikan bilis mata biru kann...maybe gred2 dier laa lain skett...
lagipun beli dekat sini fresh laaa...kalau beli tempat lain tu sure laa dah lama..
bau pun dah hapak..gatal hidung ahkak makan beb...

Kalau dapat yg liat tu...lagii laa bleh bengkak gusi di buatnya...
ahkak nie x pandai laa beli ikan bilis nie..sebab x rajin makan ikan bilis nie...
jarang2 ler masak..x reti sgt laaa...




Ikan masin bulu ayam ehh namanya...yg nie ahkak suka...
sebab x masin sangat...dan x keras sangat



yang nie sayap sotong...kalau masak sambal syiokk jugak kannn..
banyak jugak ahkak borong jenis yg nie...tapi kan...masalahnya..
nak memasak tu x rajin sangat...adesss....



ikan bilis mata biru....yg nie hat kecik2..
kalau masak kena makan sekali dgn mata2 biru dier tu..kakakkaa...
sebab agak mahal laa kann...sekilo rm78 tuuu...rugisss...heehehe




apa pun pilih laa mana yg anda semua suker...nak yg kopek ker..belum kopek ker..
nak makan dengan kepala2 dier ker...ahkak beli yg dah kopek
sebab ahkak x suka kopek ikan bilis...sebabnya...x suker laaa tulang ikan tu
mencocok2 jari jemari ahkak yg gebus nie tauu...mencikkk tauuu




ahkak kasik close up skett laaa mata ikan nie...nampak kann...biru mata hitam ku...hehhehee




Berbagai-bagai jenis ikan masin juga ada . . . 
ikan talang, ikan kurau, ikan tenggiri, ikan merah, ikan sepat dll. 
Udang kering dan berbagai-bagai jenis sotong kering juga turut dijual. 


ikan masin paling ahkak suka..ikan talang n ikan kurau..
kalau masak sambal isi ikan talang laa winnn
tapi kalau masak lemak campur nenas opkoss laaaa 
ahkak pilih ikan kurau tuuu...silaa beli..jangan x beli yerrrr


nampak tu beli..nampak nie pun beli...adesss....
keropok ikan alaa yg bentuk satay ikan tuuuu..
tapi yg nie yg crunchy belii laaa sedap tauu....


kalau g tempat nie kompom satay ikan tu paling winnnn...
tips nak beli pilih la warna yg masih kunen2 skett..lps tu basah2 skettt
sebab yg tu plus madu kott...bau pun x busukk..
kalau dah lama..bau dier busukk skett..x suker laaaa bau acem2 nie
x caya try ler beli...hehhee...




kat sini laa lokasi Hasil Laut Jamilah ..silakann besarkan gambor tu ehhh
selamat bercuti uolls..hati2 di jalan raya...ingatlah org yg tersayang
jangan membazir...pastikan anda berbelanja dengan berhemat...


cau cin cau....


Wednesday, September 28, 2016

JJCM - CENDOL DIY - WATERFRONT LUMUT -

Yuhuuu salam uolls kiter sambung laa perjalanan kiter menuju ke Lumut
nak carik apa ehhh...opkos laa pergi Langkawi carik Coklat...
Kalau dah ke Pulau Pangkor mencarik Hasil Laut laa kannn..

Sabor2 xleh sopinx2 lagi...sebabnya nak makan cendol dulu...
x larik ke mana laaa ikan bilis mata biru tuu...hehehe

Pekan Lumut dah ada dua jeti untuk ke Pulau Pangkor, 
malah ada satu pulau baru iaitu Pulau Marina.
Pulau Marina adalah pulau yang ditambak.

Untuk ke Pulau Pangkor, 
korang boleh menggunakan boat di Jeti Lumut ataupun di Jeti Marina.
 Jeti Marina ni berdepan dengan Best Western Marina Island Hotel .

Ha, ni nak habaq ni. Kalau berkunjung ke Lumut Perak, 
jangan lupa singgah kat Mr Cendol.  Dah nama pun Mr Cendol kan,
 jadi menu utamanya sudah tentulah cendol. 

Restoran Nie terletak di area waterfront Lumut tu...
payah jugak kan nak carik parking kat sini..
kalau pergi time x ramai org bleh laa dpt park depan2 kedai tu
kalau x menapak ler uolls..hehehehe 

layan cendol di tengah hari memang ohsemmm kannn...
Cendol dier sedap laa jugak...sebenarnya ahkak nie kalau makan cendol
x suker cendolnya...yg menarik sekali adalah rasa air cendolnya & kacang merah tuuuu

Cendol tu ahkak kureng gemor...just hirup2 airnya jerkk
saper makan cendol mcm ahkak angkat tangan...sebab kiter geng hahhaha


Aiskrim Cendol + Pulut + Kacang....
memang kombinasi yg sangat ohsemmm
nyam2.. klau mai Lumut...maii laa singgah sini...
tk sah klau tk mai pekena cendol kt cni....

sajerkk laa nak kasi posing seksi skettt kasi zoom in skett naaaa



Bukan setakat Cendol  itu sahaja,
 kat Mr Cendol juga ada disediakan menu2 yg lain.
 Jadi uolls boleh cuba Nasi lemak, Rojak & Asam Laksa, 



Rojak n Cendol dan jugak laksa memang adalah gabungan
 yg paling syokk di makan bersama
uolls blehh laa layan rojak kat sini...

Kacang tumbuk ditaburkan  di atas mee rojak nie nampak menggiurkan 
anak tekak ahkak tauuu...nasib baik sedappp



oklahhh lepas nie kiter sambung entry soping2 hasil laut Jamilah pulak...
memang murah laa dari kedai2 yg banyak tu...lagipun kat sini penjualnya
org melayu kita...apalah salahnya kita sokong orang kiter berniaga yer x...

Monday, September 26, 2016

JJCM - ICT - HAJI POK LONG - AIRPORT KUALA TERENGGANU

Dah sampai Terengganu, 
tak sah kalau tak makan ICT (Ikan Celup Tepung)... 
Banyak kedai yang menyediakan sajian ICT ni... antara yang popular Pok Long ni la....
 belakang airport kuala terengganu... ..





pelbagai pilihan seafood yg di celup dgn tepung...kat sini sistem layan diri...
amek lerr apa yg teringin...biasanya sepinggan tu rm5
tapi kalau ikan tu kira sekor2 ler...




anggaran ikan sekor dalam rm3-rm5 tengok size laaaa


Ore ganu royak ikang celup tepung sini sedak....
jom kita try sebelum kelik KL


Sedap gak anak ikan pari celup tepung ni...ikan tuka namanya...  



Telur Sotong  goreng tepung..5 hinggit satu pinggan....jgn makang bebanyok...
tinggi kolestrol yg nieee woooo



nampak sedapkan abc dier...bestt jerk layan sebab cuaca tepi pantai nie mmg panas..
tiber2 teringat yg jb punya abc...perghh xleh lawan laaaaa

memang rambang mata nak pilih raser mcm nak mkn semua yg ada...hehehe
tnya jerk mokcik2 tu guana kiro nie mokcik...nnti dier bgtau laaaa...harga
xderlaa terkulat2 nk mmbayor nanti..hehehe


tapi kalau anda sedang kelaparan pegi ler carik nasik dulu...
kat sini xder nasik...kat sini makan ringan2 jerk...
hebakkkk laaa ore ganu minum petang makang ikangg celup tepung

kita dok kl petang2 layang pisang celup tepung jahhh huhuhuhu....
xpun kepok lekor yg macam selipar rasernya...uhuk2 sedeyyy





Kalau nak gi sini senang ajer..
cari ajer  Lapangan Terbang Sultan Mahmud pastu cari Pantai Teluk Ketapang
 Mula-mula ingatkan apalah  ICT tu,,rupanya   Ikan Celup Tepung.  Kat sini cuma untuk makan petang ajerk..waktu malam tak ada.

nak mencopot tempat parking..tempat duduk haruslaa cepat skett tauuuu
kalau dah pukul 5 petang tu...jalan pun jammed...keter pun banyak...
datang ler awal2 skettt...baru siokkkk

Thursday, September 22, 2016

JJCM - KARIPAP GERGASI - SUNGAI BESAR - ANEKA BUBUR - LUMUT

Yuhuuu salam semua...sihat ker tu...harap semua sihat yerkk...
ahkak nak cerita kisah pergi ke LUMUT , PERAK pulak nie...
lama jugak x ke Lumut nie...

Kitorg kalau ke Lumut ikut jalan Kuala Selangor nie best jugak..
dah lama x lalu dkt sini...asyik lalu ke Pantai Timur jerk kann...

Teruja laa nampak Karipap Gergasi nie...beli la 2 ketul nak merasa...
memang pemess karipap gergasi nie yerk...smpai tv3 bagi tag tu....untummmlaaaa



Nie harga tahun lepas tau...RM3.50 tahun nie x tahu laaa ..
baru2 nie dekat rumah nie ader nampak org jual Karipap King Kong
tapi harga dier RM4.50 makk aihhhh...xkan nak beli karipap 2 ketuii dkt rm10.00
baik beli nasik yer dokkkk


Karipap dier memang besar gilerr...tapi kannn ahkak x suker laa karipap besor2 cenggini..
inti dier banyak sangat....lepas tu kulit dier tebal skettt.....

memang besor haaa karipap dier...untuk pecinta inti karipap
memang boleh beli laaaa,,,


Ahkak nie kalau makan karipap x suker banyak2 inti dier...
ahkak suka kulit karipap jerk...hahhaha....saper suka makan kulit karipap
cam ahkak memang kiter geng....tapi ahkak x baper gemor laa
karipap gergasi nie...sebab kulit dier sgt2 berminyak..no good...no good hehehe

Kalau korang suker...on jerk laa..xder saper pun nak marah kann....
ahkak jerk ngengader skettt...jangan kecam ahkak tau



Lepas beli karipap tadi...kitorg nampak laa gerai jual bubur2 nie...
so ahkak pun singgah ler try tapau bubur jagung...memang sedap laa


banyak2 bubur...ahkak paling suka bubur jagung n pengat pisang..
ahkak nie memang penggemar desert no. 1 laa...x tahu ler kenapa...
suker sgt mender2 pemanis mulut nie....adehhh....dehhh...

oklahh sambung lagi story nanti ehhhh

Tuesday, September 20, 2016

JJCM 2015 - BUKIT BENDERA - KG MELAYU AIR HITAM - PENANG

Salam semua...wallaaa bestnya dapat cuti seminggu kann....masih mood cuti2 lagi ker...
mesti banyak makan daging nie...kalau ader penyakit darah tinggi xleh mkn banyak2
nak2 mcm ahkak nie...makan pun kena pantang...
almaklumlahhh engine dah uzur...xleh laa anak makan banyak2 sgt2

jomm laa kiter sambung pulak edisi JJCM Pulau Pinang nie...
Lepas naik train kat Bukit Bendera tu...kitorg dah kelaparan...
Nak makan kat atas tu mcm x best pulak...nak carik makanan
org tempatan...yg penting murah n sedap...hehehe


Kitorg pusing2 carik kampung melayu...ader jerk jual nasi kandar...
tapi kitorg nie nak carik makanan lain laaa...selain nasi kandaq nie
jumpa food court area Rumah Seratus nie...

So apa lagi...jom laaa kiter intai2 dulu kannn
kebetulan pegi pun dah abes waktu lunch...dah pukul 3ptg dahhh
so kiter hi tea jerk laa kannn...
Diorang nie nmpak kedai nasi moi nie...memasing ngoder semangkuk sorang...
ahkak order set roti jala jerk...

wallaaa nampak sedap kan...memang sedap laaa
dier punya kuah memang pekat...roti jala pun besor jugakk



lepas tu nasi moi dier sampai...tu dier semangkuk gadang
kato org nogori sembilan...amek nko...camno nak makan nie...


memasing time order igt nasi moi nie skett jerk..buat alas perut
sekali haahahhaa....menteneng poghut 


ayam dier punya laa banyak dlm bubur tu...


ahkak td dah order roti jala...nmpak pulak kuih udang 
ala-ala pasemboq nie...amek jerk laa sket nak rasa...
dah potong2 penuh jugak ler sepinggan


Nie kuah kacang dier...sedap laa jugak...

tahh biler diorg nie ngoder char kueh tiaw kerang...
betul2 napsuuu buas nie...hahhahaa

Part nie lagi lawak...sampai pulak nasi ayam black pepper...
masing2 gelak...sebab yg binik order utk laki...
yang lakik pulak order untuk diri sendiri...
sudahnya lakik binik nie laa mencekik kasi abesss...wakakakka

korang memang winn laaa....order sampai penuh meja...
tapi nasi ayam nie pun sedap....x silap harga rm7 sepinggan...untuk
menu nasi ayam black pepper nie..

Inilah ruper yg ngoder macam2 tadi...pusing keliling meja laa
nak perabeskan makanan yg ado...


makannya untuk 4 orang...tapi penuh semeja...
nampakk tu....last2 bungkus jerk bubur tu...so lepas nie jgn order bnyak2
sila makan secara kongsi2 yerkk...

memang nmpak kedai nie biasa2...tapi makanan diorg memang sedap laa
tengok tu...licin wooo diorg nie makan...hahahha
apa pun uolls boleh cuba laaa makan kat sini....


boleh tengok google maps nie dekat mana lokasi dier...

Touch N Go