iklan2

Wednesday, October 19, 2016

JJCM LANGKAWI TRIP- DAY 1ST - TIPS UNTUK JIMATKAN WANG ANDA KE KLIA 2


Salam uolls...apa khabar semuanya sihat ker....
mehh laa ahkak nak citer skett laa pengalaman ahkak naik flight ke Langkawi
achee...cheee..wahhh...mcm ler ahkak sorg jerk pernah naik flight yerkk
nmpak sangat kepoyoann di situu...jgn kecham ahkak duluu tauu...
ahkak nak bagi tips nie...1st time naik pun boleh bagi tips kaa...hantamm jerk laaa..
sila baca sampai abess tau..tauu mana tahu berguna untuk uolls..hehhee

Ahkak nak tnya lahkann... biasanya uolls ke KLIA 1 ker..KLIA 2 ker..acanerrr...
sebenarnya ginie...ahkak nie selalu ler menjadik tukang ngantor..tukang amek org
nak ke KLIA nie...almaklum ler rumah pun dekat dengan KLIA ...

So selalu sgtlah menjadi driver x berbayor pickup dan mengantor org nak
naik flight nie kekdahnya..masalahnya ialah...
apabila tukang ngantor nie nak kena naik flight pulak..saper nak ngantor n pickup..
silaa laa menjawappp dgn jayanya..huhuhu

Inilah dikatakan dilema yg sellu berlaku kepada driver x berbayor..huhuhu kan..kan..
Ini masalah besar niee...nampaknya ahkak nie kena laa carik jalan...
yg mudah..cepat..selamat...dan tidak menyusahkan org lain..utk ke KLIA niee

Kalau amek teksi dari Puchong adalah mahal jugak dier charge..
nak balik lagi kann..lecehhh...lepas tu flight awal2 nie...lecehlaa kalau tertinggal
flight semua...dah ler ahkak nie jenis x suka menunggu..ahkak sgt renggggsaaa
dalam keadaan mcm tu..x suker..x suker...

Nak bawak kereta n park dkt KLIA lagi x masuk akal bayarannya
last2 ahkak pun google laa cara untuk ke KLIA dengan Murah..Selamat...

Rupernya dekat Putrajaya ader ERL KLIA TRANSIT tu..
Hokk alohh dekat sangat jerk dengan rumah ahkak nieee...

Caranya senang jerk bawak kereta pergi Putrajaya Central..
Park Kereta kat situ dalam RM4 sehari...beli tiket ketapi...
naik ERL sampai KLIA2 
balik pun mcm tu jugak...turun KLIA..naik ERL sampai Putrajaya
lps amek kereta ..start keter jalan... kejap jerk dah sampai rumah...bestt kann..
xder pun susah2kan org suruh amek hantar semua..hehhee...

So for those yang nak berjimat macam ahkak, 
boleh la anda2 semua parking kereta kat Putrajaya Sentral jek..
then dari Putrajaya Sentral , boleh terus naik train ERL terus ke KLIA & KLIA2
dalam 15 - 20 minit dah sampai airport dah... x yah pening2 lepas nie..


 Lokasi Putrajaya Central




Nie kalau uolls dari depan laa kan...kitorg dari bawah x lalu laa depan pintu masuk nie..




Bila sampai di Putrajaya Sentral,
parking kereta anda dekat parking dalam banggunan putrajaya sentral
 (parking dalam banggunan yang berbumbung ye)..

time ahkak pergi tu  tak banyak kereta yang ada kat situ, maybe kitorg sampai dlm 5.30 pagi
hari sabtu..bukan public holiday..so parking banyak jugak laaa

 jangan risau sebab memang ade guard yang jaga parking 24 hours + ade cctv or litar kamera bertutup =)
lepas dah parking just naik lift ke tingkat atas.
lepas tu cari terminal ERL transit gambar train yerkk. Kalau nak naik bas carik gambar bas..

Sesampainya anda di Station ERL KLIAnie...sila pilih KLIA TRANSIT yerkkk
anda kena pastikan beli tiket KLIA TRANSIT...sila naik keretapi KLIA TRANSIT..

KLIA EKSPRESS xkan berhenti di Station Putrajaya nie...
menonong2 jerk dier lalu dengan eksenn nyaaa...hehehehe...
jangan lah anda pelik dan ajaib apabila ketapi tu xmo berentii...
toksah nak berdrama sangat bulehh...hehehee..




KADAR TAMBANG ERL DARI  PUTRAJAYA &CYBERJAYA KE KLIA
 RM9.40 sehala..untuk Dewasa... RM4.20 untuk kanak2 tau..tauuu

Train dari Putrajaya/Cyberjaya akan melalui Station - Salak Tinggi- KLIA- KLIA2 - 
kalau naik Air Asia tu turun last sekali laa ehhhh...





ok yg nie best...jangan beli tiket di kaunter, beli tiket di kiosk yang disediakan
Jimat 10% bila pembelian tiket di kiosk. 

Kalau korang perasan, setiap stesen ERL
 ada kaunter untuk pembelian tiket dan juga kiosk layan diri...
tekan jerk mana nak pergi...ikut jerk arahan mesin tu...

Untuk jimat, belilah tiket menggunakan kiosk yang disediakan 
guna kad kredit dpt diskaun lagi hoyehh2..




Dah dapat dah tiket..apa lagi jomm ler kiter...






Train ERL ni akan lalu di KLIA dulu kemudian ke hentian terakhir di KLIA2 
Train ERL akan berhenti betul2 dekat level bawah airport, so turun je dari train, anda just boleh terus naik lif and terus ke departure hall di tingkat atas.senang kan??




Fuhh lega dah sampai Airport...alhamdulillah semua selamat...
carik surau dulu...lepas tu bekpas ..chill2..kitorg dah check in awal2
so xder drop luggage sebab air asia kudukut mau kasik free baggage...
kiter hand carry jerk ler..hahhhaha..



haa jangan pulak uolls bawak kertas booking flight tu nak masuk flight
uolls kena laa dapatkan boarding pass dulu...dkt situ baru tahu seat kiter yg mana
sila print ikut video tu..senang jerk...


Muka org yg pestime kononnya nak nek flight..nmpak nebess tuu  control2
cunss laa tuu...

muka nie dah banyak pengalaman jugak laa nek flight..so dier nampak
ober compidenn skettt laa...muahahaaha...kecoss ler lu maklong...



Lepas gate dah bukak...dah bleh masuk..so kitorg masuk last sekali..
kasik chance org lain amek tempat dulu laaaa...lepas tu dok belek2
menu nak ngoder ker x..sebab flight dlm 45min jerk...

kalau order teh o panas nak tunggu air  teh o sejuk dah sampai...hahahaha..
last2 kitorg x order apa pun..sila berjimat yerkk..ada duit lebey bleh beli coklat
bebanyok skett hahaha...




Flight Air Asia nie ok laa walau kecik..selesa jugak...
masa take off pun ok...nak landing pun smooth jerk...tapi ahkak
still kecutt perut time take off nieee...lajusss semacamm kannn...


Actually Kitorg pergi naik Air Asia...balik kitorg naik MAS..
harga tiket kitorg pergi & balik RM134.00 seorg..mahal ker murah..

ahkak rasa murah laaa...sebab balik naik MAS..lepas tu Free Luggage 30kg seorg
saper nak bagi kann...ahkak beli tiket flight dalam TRAVELOKA..

Pernah dengar x...jap lagi ahkak citer...nak citer ker...hahahaha...
okaylaa entry kali nie ahkak cerita pasal booking flight sekali...
selalunya uolls pilih Air Asia jerk kan untuk tiket murah..

Apa kata uolls try check dekat website nie... TRAVELOKA
caranya simple...sebelum uolls decide tarikh nak pergi..
boleh laa godek2 kat sini


macam biasa laa uolls pilih dulu negara mana uolls datang...
kalau Malaysia pilihlaaa MYR tuuu..xkan nak byr pakai USD pulak...
kalau nak carik tiket flight...

pilih destinasi mana nak pergi...tarikh nak bertolak...brp org nak join trip tu
nak carik hotel pun boleh jerk...no prob...


dekat sini ader mcm2 harga flight...uolls pilih laa masa yg sesuai
harga yg sesuai..so boleh adjust laa tarikh2 tu carik mana yg berkenan


Nie contoh laa kalau nak book flight  ke SeouL..kalau raser puas hati..
sila booked...kalau x puas hati sila carik website lain pulak...
apa pun nengok jugak nasib2 dpt murah untung laa...dpt mahal bertabah ler yerkk
hehehehe...oklaa nanti ahkak citer lainn pulak...daaaa

3 comments:

  1. oklah tu Azue... bagi akak yg tak pernah hayat naik flight ni memang berguna sgt tips mcm ni... kotla ada rezeki satu ari nnt naik flight... boleh juga jdkan panduan...

    ReplyDelete
  2. Frust sbb tambang ERL tu dah mahal dulu rm6.40 je

    ReplyDelete

Touch N Go