iklan2

Friday, May 29, 2015

JJCM PULAU LANGKAWI 2015 - DAY 3 - KUALA PERLIS - KAK SU LAKSA BERAS

Yuhuuuu...kitorg dah sampai Kuala Perlis...
Kitorg dapat tiket feri pukul 11.30 tgh hari...
Alhmdulillah semuanya berjalan lancar....percutian 
di Langkawi yg sangat marbeless....

Haaa ini lah sebabnya Azue x mau naik flight...sebab mesti 
x dapat nak JJCM kann...Inilah kepuasan yg Azue carik...
Bawak kereta ikut masa kita..nak cepat ker..nak lambat ker..
nak singgah sana ker nak singgah sini ker... 

Orang kata kalau sampai Kuala Perlis, 
wajib singgah kedai Laksa Kak Su.
Terletak di pekan Kuala Perlis. Tempat ni sangat senang nak cari.
papago pun ader...sedialah berkhidmat yerkkk

Jangan cari kat Jeti Kuala Perlis tau, kena gi pekan Kuala Perlis tau...
Alar dekat ler jugak dengan Jeti Kuala Perlis tu
Signboard dia besar kat tepi jalan, sure korang tak miss. 
Landmark senang jerk nak carik berdekatan dengan Maybank.




okay dah nampak dah signboard nie...yeeehaaaa dah sampai dahh...
kedai dier memang xder org...maybe sebab kitorg balik hari Isnin..
so orang lain dah balik semalam kottt...
Boleh lah kitorg makan dengan tenang kat sini...




macam biasalah tgh tunggu order kita posing2 dulu yerk anak2


Mesti oulls tertanya2 apa uniknya laksa Kuala Perlis kan?
sekali pandang kuahnya sama saja seperti laksa kedah dan Penang. 

Tetapi laksa Kuala Perlis selalunya di nikmati dengan pulut udang atau kuih spera 
dan kombinasi antara salah satu dari kuih ini 
benar-benar memberi rasa yang unik pada laksa Perlis. 



Nie aksesori Laksa Kak Su laaa..bagi yg nak pedas lebih
masam lebih...sila tmbah aksesori nie yerkkk


Nie pun aksesori Laksa Kak Su..Kuih Pulut Udang
dan Kuih Spera yang sangat2 sedap uolls...

Diorang gunakan laksa beras yang di hasilkan sendiri.
dan yang menariknya di setiap meja makan di sediakan sepinggan pulut udang
dan jugak kuih Spera untuk di nikmati bersama laksa.



Azue pilih Laksa Istimewa Rm4.00 sepinggan...laksa lebih
telur pun lebih haaaa...
sebenarnya beginilah caranya depa makan laksa kak Su kola perlih nie..
jom try nengok apa rasernyaa.... 


X sabar nak rasa Laksa Kak Su yg tersohor nieee....


Kuih Spera itu seperti karipap tetapi intinya sambal kelapa.
Sedap ler....Azue suker kuih Spera nie ..
Macam serunding kelapa ler dalam kuih nie...

Biasanya kuih nie direndam di dalam kuah laksa
sebelum di makan bersama-sama laksa.
Kicap juga disediakan kerana dikhabarkan sebilangan orang 
Indera Kayangan ini makan laksa taruh kicap.
tapi Azue try masin ler pulak...x yah letak kicap pun ok kott

Harga Sepinggan laksa biasa berharga RM3.00 yg special
RM4.00 sementara pulut udang dan kuih spera
 dijual pada harga 40 sen sebiji.



Kalau dah buat gaya mcm nie...korang raser mcm mana...
kompom sangat sedap kann...laki lalu kat belakang pun x nampak niehh
hahahahaha


Kuah dier memang x pekat sangat..x cair sangat...
X pedas...budak2 pun suka...nak pedas tu makanler
cili potong yg diorg kasi tuuu...
Laksa nie memang sesuai buat semua golongan...dari nenek2...
atok2..maklong..paklong...anak sedara...cucu-cucu..
cicit-cicit...woiiittt....hangpa merapu mender niehh...



nampak x...laksa Beras Kak Su ....so yummmehhh2222
memang Azue tersangatlah jatuh cinta dengan laksa nie...
x pedas..x pening..xdak belacan...terbaekk lahhh


nampak pulak ketupat sotong atas meja cashier tu...
alahaii org dah kenyang makan Laksa...
tapi teringin sangat nak mkn ketupat sotong niehhh



Banyak jugak sotong dlm bekas tupperware nie....
tanya kat kaunter tu...kalau bawak balik KL tahan ker nie...
katanya tahan kott..sebab baru masak nieee


Beli jugak ler..RM11.00 sebekas tu...owhh kena makan
bersama kuah kacang yer...hmm sedap2...
merasa ler 2-3 ketul kat dlm pinggan...

yang x bestnya bawak balik KL dah basi...alahaiii
nasib baik dah makan skett kat kedai Kak Su
kalau x kempunan maklong tauuu....


Kitorang tapau ler 2 bungkus laksa biasa... bawak balik bagi
si Nureen tu haa..dier suker laksa...kuih spera n pulut udang
pun kitorg bungkus...sedapp uolls....

Haa nampak x rega yg kitorg makan tu...owhh ader GST..
redholah maklong...kita dah keluar dari Pulau Tanpa Cukai..
kena bayor cukailah kamuu yaa....hahahhaha

Wednesday, May 27, 2015

JJCM PULAU LANGKAWI 2015 - CABLE CAR - SKY DOME - SKY CAB - MAKAM MAHSURI

Salam uolls bertemu lagi kiter .. masih panjang lagi 
kisah JJCM Pulau Langkawi Bersejarah nie...

Tanpa buang masa Azue nak bawak uolls naik
Kereta kabel Langkawi terletak di Gunung Mat Chinchang
barat laut pulau Langkawi, Kedah, Malaysia.

Kami sampai dalam pukul 11.30 macam tu...
ramai jugak rupernya..ingt xder orang...
Alhamdulillah dapat jugak parking kat bahagian dalam..

Kalau x jenuh jugak ler nak jalan jauh2...sampai2 jerk
di kaunter tiket tengok x ramai terus lah pergi beli tiket..
untuk dewasa haruslah bagi ic sekali
kalau 10 org nak naik..10 ic kena kumpulkan..huhuhu

budak2 jerk x perlu IC..sebab harga pelancong mahal skettt





owhhh x silap Azue harga dier RM15 jerk sebelum nie
ruer2nya dah naik RM20.00 untuk dewasa...
so memang wajib yer masuk sky dome nie..
beli tiket dah include dah... apaaa  !!!! GST????
tiada charge GST di Pulau Langkawi nie yerkkk... 
anda jimat di situ...hahahhaa





Kami beli tiket naik cable car n sky dome jerkk...
Muler2nya memang teringin nakmasuk muzium 3D nie..
tapi kalau ramai sangat...macam mana nak posing2...

terpaksa pulak menunggu diorg abes posing baru kita posing...
lepas tu xkan nak dok sini jerk 1 hari...so next time kiter pegi
bergambo di sana yerkk...


Okaylah tiket dah beli semua jomm kiter naik cable car...
beratur ler kami semua haa...kenapa ramai pulak time niehh
adusss tapi bergerak cepat jugak ler...

so kiter kena masuk sky dome dulu yerkkk..sebelum 
kiter naik cable car tu...rupernya sky dome nie ajak kiter nengok
wayang ler...tapi kejap jerk...beberapa minit sahaja...

nak tahu apa dier SKY DOME boleh ler tengok video
yg Azue attachedkan sekali kat bawah nie...





Lepas tu barulah kiter beratur naik cable car niehh..


ok semua on your mark get set go...hahahha..
melayang2 jugak ler masing2...sebab cable car nie xkan berenti
macam kiter naik bas mini yerkk...sambil jalan sambil naik hahaha...
lepas tu duduk ler tempat masing2

credit to panorama cable car FB

Cantik sangat kan panorama nie...memang best
x puas2 melayan mata...walaupun masing2 gayat
sebab memang tinggi jugakler naik cable car nie...




ader 2 tempat nak turun...tapi kitorg malas nak beratur naik 2-3 kali
so kitorg amek keputusan nak berenti kat tmpat last sekali


waktu nak sampai atas tu kabus pulak...lps tu hujan pun turun...



sampai kat last stesyen kitorg turun...ader lah mickey n minie mouse
menunggu kat atas tu....malas ler nak amek gambo ngan uolls 
sebab maklong baru turun2 gondola nie..pening2 lalat skett haahha




alaarrr hujan pulak kat atas nie...nampak x maklong kat bawah jerkk
tu haa diorg tgh buat lift untuk saper2 nak berjalan ke SKY Bridge tu...
malas ler Azue nak pegi berjalan ke sana..X silap kena bayar nak ke sana
tapi malas ler...nak turun naik tangga lps tu jalan2 lagi.... 
Maklong nak simpan tenaga nie dikkk banyak lagi tempat nak pegi nieh...hahaha


Kejap jerk lepak2 kat atastu..lepas tu kitorg turun...atas tu ramai sangat manusia...hujan kann
xleh nak layan coffee ker apa...lps tu kitorg turun...kabus masih tebal...
raser macam melayang2 dah hhaaaa...tali atas x nampak apa..

macam dalam dunia fantasi jerk...hahhaha...masing2 senyap sunyi..
kiri kanan. atas bawah putihhh jerkk hahahha...

dah sampai dekat2 waktu nak turun baru nampak hutan semua..
hahahah lawak betul .... sampai bawah cuaca panas berdenting balik
lepas tu mendung...mcm nak hujan


Kitorg singgah ler dkt The Zon tu beli baju kelawar modern
 yg corak batik tu... so kami pun decide nak ke Makam Mahsuri beli
Balm Gamat...murah kat sini..jangan beli kat tempat lain...mahal... 


pintu gerbang makam mahsuri... Azue just nak beli balm jerk kat sini..
dolu2 dah masuk .. so xder ler nak masuk lagi...sama jerk kann...
Memang Azue suka sangat beli Balm kat sini..
kalau nak singgah...singgah la kat kedai akak yg hujung sekali...
memang murah...boleh tawar menawar... lagii




Azue kalau beli BalmGamat nieee.. nak warna hitam...memang berkesan sangat2
macam2 minyak ader jual jugak kat sini...minyak urut...minyak panas
minyak utk para2 suami pun ader...hahahha...siler beli yerkk

Balm Gamat nie harganya RM2.00 satu botol..beli banyak
lagi murah...memang sesuai ler nak bagi dekat sedara mara...

kaau minyak gamat dlm botol kecik2 tu tu azue x beli...sebab jarang pakai..
kecuali luka ker...budak2 jatuh ker..baru carik minyak gamat..
tapi mcm balm nie..sakit2 badan boleh guna..lengoh2 ker..
sakit perut ker kembong ker kannn sapu jerk balm gamat nie



Waktu kitorg nak balik tu...nmpak kedai makcik nie...jual macam2 kuih...
wahhhmacam menarik pulak kan....so kitorg singgah ler...
x menyesal singgah...sebab murah2 tu...kuih muih dier...
Nasi lauk ayam kicap...lauk daging goreng...
Keropok lekor pun ader...


Sendiri jual sendiri beli ker apa...owhhh kedai nie layan diri..
bungkus sendirilah apa mau...tuan punya gerai sedang menggoreng keropok
gambar raga dekat belakang tu kuih2 dah banyak abess....


Memang best lalu kat jalan2 kampung2 nie..sambil cuci mata uolls 
lepas tu jmpa pulak kedai murah2 kan...x semestinya mahal itu sedap..
kedai murah x sedap...so lepas beli2 kuih2 nie..kitorg ke Beras Terbakar
sebab adik Azue nak carik Rokok n Curut katanya

Sampai2 dekat beras terbakar..Azue x turun..
.sebab hujan selebat2nya lah pulak... so Azue dok dalam kereta jerk lah 
tunggu diorg sopinx2.. nasib baik Azue dah memborong T shirt..
Kain Pelikat...Kain Batik dekat Makam Mahsuri tu...

So penat2 jalan kitorg balik Pantai Chenang dulu.....Singgah beli Laksa
dekat kedai biasa2 jerk...dekat airport tu...beli jugak semalam...
tapi ntah ler semua x sedap di tekak Azue...nampak jerk happening
raser ke laut semua...hahhaha...







sampai bilik sempat lagi diorg mandi2 dekat laut....
Azue dok terbungkang layan mata ler...
lepas tu....mlm tu nak ke Chenang Mall
carik cokelat lagi...esok nak balik dah kann...


Dinner pulak kitorg tapau jerk di Selera Lubok Buaya
beli Sotong Goreng Tepung...Ayam 3 rasa..
Telur Bungkus gitu lahh...sebab tadi beli Nasi kat kedai
makcik tu pun x makan lagi...hahaha...

Sedap jugak tapau kat sini...tapi sedaplagi kitorg tapau
di Sajian Aki sebelum nie...harga pun murah di Sajian Aki lagi..
x jadi kitorg nak keluar mlm tu sebab hujan lebat sangat...

ok sambung nanti yerkkk

Monday, May 25, 2015

JJCM PULAU LANGKAWI 2015 - DAY 2 - - RESTORAN SITI FATIMAH - LUNCH TIME

Hari kedua kita di Pantai Cenang... Pagi2 nie
bangun raser segar sikit... so plan kiter hari nie
nak Brunch di Restoran Siti Fatimah di Kg Tok Senik,
Lepak di Cable Car , Sopinx Balm Gamat di Makam Mahsuri ,
dan Sopinx kain Batik Di Beras Terbakar 

Banyak betul cenkononnya xtiviti hari kedua nie..
al maklumlah... hari nie baru rasa selesa nak jalan2 jauh2...
esok nak balik dah..aiyaaaa...cpt betul masa berlalu
Sebelum tu kiter wefie di depan AB Motel nieyerkkk




cantik sungguh background batu bata nie...
topi tu beli kat deretan kedai kat luar tu..
bleh fefeeling jadi che Ta...muahhaha..

Memang banyak topi2 canthek2 kat sini...harga pun murah2
RM20.00 jerk....tapi kalau nak sopinx2 kat Patai Cenang nie
ader yg murah ader yg mahal...

Kadang2 tawar menawar diorg x layan punn...
biasalah kan tempat tumpuan pelancong..
memang ler rega pun mencanak2


Tu diaa pusing punya pusing kami dah jumpa pun
Restoran Siti Fatimah  nie..

Restoran Fatimah (Mata Ayer - Jalan ke Tok Senik Resort)

suasana kedai sangat sejuk sebab dikelilingi pokok. 
Harga tak terlalu mahal bergantung pada lauk pauk.
 layanan tauke kedai yang mesra 
Azue suka makan kat sini sebab privacy sikit..hehe..

 Credit to Restoran Siti Fatimah FB

Waktu kami sampai lebih kurang dalam pukul 10.30 pagi ..
cadang nak bekpas jerk...tapi tengok lauk pauk dier 
memanglah sangat banyak...sangat fresh...baru masak pulak tuuu..
Berasap2 lagi...fuiiyoooo...langsung x tahan
Sedar2 dah amek pinggan nasi pun masing2 hahaha

Credit to Restoran Siti Fatimah FB

Nasi dier mula2 kompius jugak... sebab bau mcm nasi lemak...xkan nak 
makan lauk ikan bakar dengan nasi lemak pulakk...
owhh ruper2nya...Nasi Putih...diorg letak daun pandan...
bagi aroma dier wangi fuiiiyooooo... memanglah sedap nasinya


 Credit to Restoran Siti Fatimah FB

Kerabu mangga dier memang win lahhh...sedap...banyak lagi kerabu ada kat sini...
mcm2 jenis sayur di kerabukan....

paling special sekali menu Exotic yg kami nak carik..
KERABU BERONOK....haaa pernah dengar tak spesis
BERONOK...Azue pun pestime dengar...maybe adik beradik Gamat kott



Uolls google ler sendiri macam mana ruper BERONOK nie...
hanya ada di PULAU LANGKAWI yerkk..tiada di tempat lain...
tuuu diaaa....nampakk tak BERONOK nyer...

X nampak kann...sebab dia dah di potong dan di hiris halus2..
sebab rasernya keras2 dan liat2...nak kata mcm apa yerkk
maybe macam pedal ayam ... tapi keras sikit..raser masin2 gitu..

Kerabu BERONOK nie memang sedap...so kepada yg singgah ke Langkawi
haruslah cari Restoran Siti Fatimah nie yerk...
kena try raser Beronok nie...baru rare




Di sebabkan terlalu banyak sgt lauk2nya
sampai Azue x tahu nak pilih mana..
Last sekali amek ikan Sembilang Bakar
dan Pajeri Terung serta Kerabu Mangga


Sedap sangat Ikan Sembilang Bakar nie...


Ummi Azue pulak nak try Kerabu Beronok nie...


So Menu ummi Azue Pilih Bergedil, Kerabu Beronok , Ikan Masin


Yang lain nak makan Roti Canai Telur dan budak2 tu
makan nasi dengan Sup Ayam jerk





Makanan memang puas hati lah... Masakan Kampung kan..
memang ler sedap...tempat makan pun best...sejuk jerk..
tandas pun bersih....confirm lepas nie Azue akan datang 
lagi makan2kat sini

Harga pun murah sangat total semua RM20.00 jerk 
Nasi 3 pinggan..
Air Sirap..Limau Panas...Teh O Ais..Nescaffe O..
memang berbaloi2 makan kat sini....


Tuan Kedai pun memang ramah...mesra layan kami semua...
tu ader Biz Card dier...nak booking awal2 pun bolehh... jangan luper yerkk
hari RABU Restoran nie TUTUP...

Nanti sambung Azue jalan2 ke Cable Car daaaaa..


Touch N Go