iklan2

Friday, January 30, 2015

JJCM 2015 - LANGKAWI - PART 5 - BERAS TERBAKAR , MAKAM MAHSURI, PANTAI PASIR HITAM





Beras Terbakar merupakan tempat yang didakwa terdapatnya beras terbakar selepas tewasnya Datuk Kerma Wijaya mempertahankan Pulau Langkawi daripada serangan musuh iaitu angkatan tentera Siam. Tempat ini terletak di Padang Matsirat.




Kat sini semua harga sama jerk..samada key chain ..t-shirt..
memang murah2...kitorg banyak borong t shirt Langkawi kat sini..
RM5.00 pun boleh dapat kalau yg kaler putih tu..



carian google


Kota Mahsuri adalah merupakan tempat yang dipercayai di mana Mahsuri binti Pandak Maya dikuburkan di Pulau Langkawi, Kedah. Ia terletak sekitar 12km dari Kuah dan terletak dalam kawasan kompleks Kota Mahsuri, Mukim Ulu Melaka. Cerita rakyat menyatakan Mahsuri dikuburkan di tempat dia melepaskan nafas terakhirnya selepas dia dihukum bunuh di Padang Mat Sirat. Makam Mahsuri telah dibina semula dan dilengkapi dengan muzium, teater traditional dan rumah Kedah yang mewakili rumah binaan Langkawi yang popular ketika itu, dikatakan dibina di bekas tapak rumah Mahsuri. Sebuah perigi yang digelar perigi Mahsuri turut terdapat dalam kompleks tersebut.

Lepas tu kami ke Makam Mahsuri beli Bam Gamat yg kaler hitam tu..
banyak tempat kitorg pusing carik yg kaler hitam.. sebab yg hitam tu mmg best sgt 
kalau sakit perut ker lenguh2 ker alhmdulillah serasingan kitorg..

kali niekitorg x masuk dlm sebab pernah masuk dah sebelum nie..
just beli minyak panasn bab gamat jerk...sebab bam tu rm2 sebotol
ygminyak panas n minyak urut pulak 3 botol rm10.00

luper nak amek gmbar kedai...x silap hujung sekali belah kiri...makcik tu jual murah2





Pantai Pasir Hitam ialah satu tempat di Langkawi, Kedah, Malaysia.Komposisi geologi utama pulau ini ialah granit, batu kapur, syal, dan batu lanar.



Seterusnya kami ke pantai Pasir Hitam n lepak2 makan2 minum2 kat sini...
ader jugak jual t shirt n keychain kat sini tapi semuanya sama harga..
so x memborong ler kat sini


Azue makan passembor n mee gulung kat sini



Tengah syok2 makanlalat pulak dtg...adusss potong stim betul..
maybe sebab mee nie masak dgn sotong so bau dier mmg
mengancam perut sang lalat2 tu...



Berkenan sgt ngan topi nie..beli kat Pantai Cenang Rm20.00 hengget jerk
murah kann...sebab Azue suke rdesign topi nie ... so sweet
mcm Che Ta plak rasernya...muahaha....ya ampunnn tolonglahhh
pengsan terusss CheTa baca blog nie....ader hati katanya..ngeh..ngeh2



Lepas tu kitorg singgah sini jap nengok yatch tu..sambil berangan2 
adakah dpt park sebijik kat sini nanti hahahaha..penat dah jalan hari nie..
jom balik..




 Kepala dah start pusing2 dah nie...makan apa pun x tau ler
Azue nie bukan boleh salah makan..muler lahhh 
perut meragam..kepala meragam...masuk angin rasernya..

Singgah jerk kat kedai nie kiter tapau jerk bawak balik
sebab igt malam tu nak tgk AJL..lepas tu nak pusing2 Pantai Cenang







Kitorang Tapau
 Nasi Goreng AKI'S
Nasi Goreng Cina ..Nasi Ayam Kunyet
Nasi Lemak Special dan Telur Bungkus
Murah jugak kat kedai nie x silap rm28 hengget jerk

Padan ler malam sebelum tu nmpak penuh giler org
kat kedai nie...sebab kat area Pantai Cenang tu
Kompom ramai org..kitorg nyer style xlarat nak tunggu lama2 
nak makan...bior ler deme2 kata sedap...kang air dah separuh gelas nasik x sampai2
jagi spoil mood nanti kannn ... kat sini nak mkn lps maghrib cpt2
skett...x pun makan sebelum maghrib...baru santai...

Lepas masuk bilik mandi manda semua..makan2...
masing2 kemas baju..esok nak balik dah...sambil layan AJL
lepas tu sekerat jalan ketidoran semua...hahahhaa..

AJL ntah kemana Pantai Cenang pun ntah kemana...
belayar naik yatch masing2 kot hahahaa...

oklah sambung ke entry seterusnya...misi balik ke KL..




Thursday, January 29, 2015

JJCM LANGKAWI - PART 4 - JOMM SHOPPING COKLAT , JOM IKAN BAKAR , PADANG MAT SIRAT

18HB JANUARY 2015

Bangun pagi tu kami carik Nasi Lemak jerk area Pantai Cenang
lepas tu kami bergerak mencarik coklat di Chenang Mall dan jugak
The Zon Bebas Cukai..dan Coco Valley semuanya ader di area Pantai Cenang..






Harga di Ole-Ole Cenang Mall murah kalau ader diskaun...tapi kena check ler
memang dekat2 nak Expired dah tu...biasanya dlm sebulan dua..tapi kalau nak mkn terus
boleh jerk beli...xkan nak simpan setahun pulak kan







Kalau Azue suker sopinx2 kat The Zon nie .. sebab ader coklat yg Azue carik xder kat
HIG sinunn...Kalau harga pulak..sekarang lebih kurang sama jerk mana2...




Coco Valley nie pun banyak jual coklat sebelah Aquaria jerk...owhhh di sebabkan
anak Azue x ikut...dier suruh belikan key chain yg suruh tulis nama dier
skrg dah xder u...seb baek jumper kat sini..ader pusat kraf..
dapat ler tulis nama dier atas batu comey jerk RM15.00 seketui



Hasil rembatan kami ber 3 beradik...hahahha..
giler banyak cokelat..






Coklat DAIM kitorg beli utk org jerk...kitorg sendiri pun dah x lalu makan
Coklat Daim nie...haruslah carik coklat yg susah nak dpt kat tmpat kiter..
kalau ader pun haruslah mahal kann...

KitKat tu pulak memang murah giler kat sana...Azue paling suker coklat
SWISS , MERCI ,LOACKER, WHITTAKERS.. memang sayang nak makan tau..makan sket2 jerk..
huhuhu...yg kat rumah tu memang minat kisses...hershey n kinder bueno

Tips nak beli coklat nie senang jerk...jgn beli yg murah2 sgt...sebab biler dah makan
coklat yg sedap..yg murah tu korang raser x nak mkn..membazir jerk nanti
buat penat bawak balik jerk kann...hehehe...

LUNCH DI SINI  JOM IKAN BAKAR



Kalau dari pekan Padang Matsirat, jalan tegak menghala ke lapangan terbang,
 kedai ni di sebelah kiri



sesampai jek kat pondok tu nmpak brother tu tgh bakar ikan..so malas nak
pilih2 ikan..amek jerk yg dah siap bakor..tu dier...nmpak so yummy kan


Lauk dier mcm2 banyak giler smpai x tahu nak pilih mana
last2 tersangkut dkt sotong bakar nieh..












Ikan Bakar dier memang sedap..sambal dier pun sedap..manis2 jerk kuah dier..
so kitorg nie x makan sambal belacan or air asam...
makan dengan kuah dier jerk...ntah berapa kali refill...hahahaa...
sedap giler uolls..ngeee






So tgh hari tu kiter amek Ikan Bakar Siakap size 4 org makan...besorler jugak..
Sotong Bakar 3 Ketul
Nasi Putih 5 Pinggan
Lauk Sayur Kobis,Telur Masak Lemak, Ayam Masak Kicap
Pajeri Nenas,Telur Masin ,Sosej Sweet Sour
Air Sirap Free tu...6 gelas

Total Harga Makanan RM60.00 jerk...
memang murah dan berbaloi2 beb...


wokeh sambung next entry yerkkk...

Wednesday, January 28, 2015

JJCM 2015 - LANGKAWI PART 3 - LEPAKING DI PANTAI CENANG MALL

17hb January 2015

Lepas makan2 di Warung Meet Uncle Bob ... kami pun plan nak lepak2
di Pantai Cenang..Ingat nak park kereta kat bilik..lepas tu berjalan keluar..
x larat kot sebab kak pun dah x larat nak melangkah nie...hahaha..

so kiter park depan Cenang Mall...kiter jalan
punyalah banyak motel n chalet dekat sini...memang ramai mat salleh n minah salleh ler
 lepak sini..kedai makan pun banyak...kedai jual cenderamata pun banyak kat sini

ader gak yg murah...ader gak yg mahal...rata2 t shirt LANGKAWI
  boleh dapat dengan harga RM10.00 sehelai... yg ok skett RM15.00
pun boleh dapat...kitorg x beli mana kat sini sebab plan nak g carik baju
dekat Beras Terbakar esok...nak carik BaM Gamat di Makam Mahsuri




Kat Cenang Mall nie ader kedai coklat jugakk nama kedai dier OLE-OLE
nanti azue buat review harga coklat yer next entry



Kebetulan pulak  tarikh besday boy nie sama ngan Hari Keputeraan Sultan Kedah
kitorg beli kek n potong kek dkt KFC dlm Cenang Mall tu...
Sambil2 tu melayan si BABY nak mkn wedges pulak...






Ader kedai cenderamata dkt area sini lagi murah...
keychain sebelah pencil tu..dekat tmpat lain semua RM10.00 sepeket
dkt kedai tu RM8.90 sepeket...memang murah...
tapi x ingat kedai apa..huhuhu

Lepas tu kitorg lepak makan ice cream Mc Donald sambil layan 
Live Band..tapi kejap jerk ler..sebab mata makin ngantuk..
sisa2 x larat pun ader lagi hahaha...

apa lagi...balik tdoq lah...esok sambung JJCM hahaha
 entry nie pun bersambung ngeee...

Mcm Biasa Iklan2 kalau uolls nak borong Inner Magic 
boleh Whatsapp Azue yerkk



Touch N Go