Click On Me

Monday, July 30, 2012

IFTAR DI PICC - PUTRAJAYA -

Salam 1 Malaysia semuanya...pejam celik dah 10 hari
kita berpuasa yerkkk...bulan July pun nak
sampai penghujung dah nie....

Ramadhan tahun nie cuaca agak panas skett kann
Petang2 kalau pegi bazaar Ramadhan tu...
beratur panjang orang beli Air kaler2 tu...

Tapi biler banyak minum ais...ramai ler x sihat badan
bahaya tauu...banyak minum ais time buka puasa nie....

Apa pun harap2 kesihatan perlulah di jaga kannn..
kena pantang2 skett...:)

Hmmm sebenarnya...nak cerita pasal Buffet Ramadhan..
Azue tiap2 tahun mesti akan bawa 1 Family NORASH
nie...berbuka puasa kat PICC nie...

Tiap2 tahun..tema dier bertukar2...menu pun tukar2 jugak...
mcm tahun lepas...diorg buat arabic food...harga pun
boleh tahan murah ler berbanding dgn tempat lain...

Tahun lepas RM55.00 nett..tahun nie dah jadi RM60.00nett
so jom ler kiter intai2 menu tahun lepas...sebab...tahun nie
Azue belum singgah lagi...hehehe....

 

 Pintu masuk Utama....


Dekorasi yg cantekkk...Arabian Style





Desert yg sangat sedap...peberet Azue 2-2 nie
Kuih talam yg berwarna warni



Tu dierr Nasi Arab dier....



Bahagian Salad




Western Style pun Ader...Kambing Bakar pun Ader maaaa...best2



Roti Kebab


Satay pun sedapp...





Puyuh Goreng pun ader
Macam2 lauk pauk yg sedap2...


Dimsum


Rojak Buah


Kiddoss Menu



Air yg bermacam kaler...


Buah-buahan tempatan...dan mcm2 lagi ler...
x sempat dah nak amek piccas...hehheehe










Haaa sekianlah sahaja cerita hari nie yerkk....
poserrr jangan x poserr tauuu...
Tahun nie nak pegi biler agaknyer yerkkk...
ingat nak pegi last2 ler...
saper dah pegi sini angkat tangan?



Tahun nie punya Harga Dewasa RM60 nett...kanak2 atas 6 tahun rm29.00 yerrr
Sesaper yg dah pegi....Mehh ler citer skett tahun nie bestt x ..:)

Thursday, July 26, 2012

Jom Masak2 = Lepat Liat Utahga & Sosej Roll

Salam Ramadhan semua...alhamdulillah hampir seminggu
kita dapat menjalani ibadah puasa nie kan...
kaum2 ibu nie mesti dok pening2 apa juadah berbuka
nak di masak untuk keluarga tersayang kan...

Sekarang nie kalau x sempat masak beli jerkk..
kat Bazaar Ramadhan...tapi kalau sedap tu 
ok ler...kalau x sedap tu membazir jerk rasa kan...

Ramai yg komplen harga di Bazaar Ramadhan
makin naik tahun nie...kannn...
Azue pun belum berkesempatan nak ke Bazaar
lagi nie...biasalah minggu pertama mood masak2 kann...
dah boring nanti...ke Bazar juga kiter...

So pernah makan x Lepat Liat???Lepat nie
bentuk sama jerk dengan lepat pisang atau ubi...
tapi bahan2 dier lain skett...raser memang sedapp...
Azue suker sangat..tapi kalau nak cari di Bazaar Ramadhan
kompom x jumper punya...hehehe...

Resepi dier senang jerkk...


LEPAT LIAT

Bahan2nya 
2 - 2 1/4 cawan tepung pulut
3/4 cawan gula merah
1 cawan air
sehelai daun pandan
daun pisang
1 cawan kelapa parut putih
sedikit garam
minyak masak


Cara membuatnya :



1.Masak gula merah dengan air dan daun pandan 
2.Sediakan kukusan,inti kelapa(kelapa+sikit garam halus) dan daun pisang.
3.Tepung pulut dicampur dgn secawan air gula yang ditapis dan dikacau sebati



4.Letakkan sesudu makan adunan di atas daun kelapa yang disapu sikit minyak dan ratakan.
Letakkan inti kelapa .Balutkan kuih ini seperti membalut lepat pisang.



5.Kukuskan lebih kurang 15-20 minit dgn api sederhana. 


Dahh Siapp masak dah niee...





yeaaa dah siap untuk di makan...raser dier mcm dodol...
lembut...lemak2 dan liat2 skett.....



Sesambil2 tunggu Lepat Liat tu siap di masak...kiter buat
Sosej Roll pulak yer....senang sangat....

Roti Gardenia Di Gelek Nipis2...Sosej tu kena rebus sekejap...
balutkan dengan roti gardenia tadi...kalau ader cheese
masukkan sekali...last sekali balut dengan
kulit popia..gamkan dengan telur ...
lepas tu goreng....yuummyy...anak2 mesti suker...



Ok dah siap dah 2 resepi nie untuk berbuka puasa...
senang kann...aper lagi...jom ler kiter ke dapur...hehehe

Monday, July 23, 2012

BUFFET RAMADHAN 2012


 Salam semuanya....mesti senyum simpul hari nie...
yer ler kan dah nak gaji dah...kann...
boleh ler planning2 nak bawak family yg tersayang
makan special skett....

Kalau nak try buka puasa secara Buffet..bleh ler
intai kat bawah nie..pilih yg mana berkenan di hati..
dan yg penting berkenan di poket yerrr...

Tahun nie rata2 harga paling murah pun atas RM60.00...
hmm berbelanjalah secara bijak yerkk...
Tapi demi untuk yg tersayang....apa salahnya kan..
nak mencuba sesekali....

Intai2 ler yerkkk....kalau nak ajak Azue skali pun
boleh juger...:)