iklan2

Thursday, January 13, 2011

IMEJ BARU AZUE & PETUA JAGER KULIT MUKER

Salam sayang buat kengkawan sumerr...
Dah lama kan Azue x tayang wajah terbaru...windu nak pose
depan kamera nie...hehehe....kalau di Fotopages dulu...
Asyik2 muker Azue ler yg terpampang....
di Blog nie jarang plak nak posing2 bagai...
nak edit2 piccas lagi lerr...


Skg nie trend shawl menjadi pilihan azue....
Rasa mcm muda belia plak dgn trend skrg nie...
hehehe...pakai plak ngan mcm2 aksesori...
azue kan suker bling-bling gitewww....


Jommss layan piccas Azue dgn imej terbaru tahun 2011 nie...hehehe


* dah lama azue carik brooch yg juntai2 tu..pakai dengan scarf sanggul*
so cutee kann...ahaksss





* sepit rama-rama di tepi tu x baper nampak plakkk*







*terbaru di pasaran...cekak rambut yg ada mcm2 design bleh pakai
ngan shawl atau kat rambut x ketat...selesa sgt..*



* nak order ker..bleh jugak...RM10 sahaja seketuii... *


*************************************************

Azue nak selit skett ler...petua2 yg azue amalkan utk
jager kulit muker...sebab ramai yg tanya kann...

Azue nie x pernah buat facial muka di salon2...
sumer buat sendiri di rumah...produk penjagaan kulit
pula..dolu2 azue pakai nutrimetic...safi...

skrg nie..kulit makin matang..jeragat n jerawat...sudah muler
nak bermanja2 di muka ...so azue guna produk
simply ct...memang sesuai dgn kulit azue...
cuber lahh yerkkkkk

Petua mcm mana nak hilangkan JERAGAT....

Jeragat ialah tompok-tompok hitam yang disebabkan melanin yang terkumpul
dan menjadi warna coklat muda atau coklat tua. Kadang kala
ia hitam yang terkumpul di muka biasanya berkelompok,
baik di pipi mahupun di dahi atau dagu. Jeragat boleh
dipudarkan atau dikurangkan, tetapi tidak boleh
dipulihkan sama sekali. Mungkin anda tidak ada jeragat,
tetapi mencegah lebih baik sebelum ditimpa masalah ini.

Penyebabnya:

1. Ia disebabkan oleh pancaran UV matahari yang menjadikan kelebihan pigmen.
2. Hormon yang tidak seimbang disebabkan mengandung atau menopaus.
3. Gelisah dan tidak cukup tidur.
4. Menggunakan makeup yang tidak berkualiti dan bermutu rendah.
5. Disebabkan oleh masalah pada limpa.


Rawatan Tradisional

Petua 1 : Sapukan kulit pisang berangan ke jeragat. Biarkannya selama 5 minit
dan bersihkan muka anda dengan air bersih.

Petua 2: Ambil putih telur, rendam tisu dalam putih telur dan tekapkan
pada muka anda sehingga tisu menjadi kering. Buang tisu tersebut dan
cuci muka anda dengan air bersih.

Petua 3: Kutip beberapa helai sireh muda dan simpan dalam peti sejuk.
Setiap pagi ambil sehelai dan terus gosok di sekitar tempat jeragat tersebut.

Petua 4: Ambil 2 inci daun betik, 1 genggam beras, air dan 1 inci kulit kayu manis.
Rendam terlebih dahulu beras dengan air semalaman. Setelah ia kembang,
kisar ataupun tumbuk dengan sedikit air bersama daun betik
dan kulit kayu manis.Setelah siap, sapukan di seluruh muka anda
dan biarkan ia kering lebih kurang 20 - 30 minit.
Kemudian, lembabkan muka anda,gosok (seperti scrub) dan cuci.
Bagi mendapatkan kesegaran,cuci muka anda dengan air suam.

Petua 5: Ambil hampas kelapa dan gosokkan di seluruh muka anda.
Biarkan selama 15 minit atau lebih. Amalkan selalu. Jeragat anda akan hilang
dan kulit muka menjadi halus dan gebu·

Sumber dari ENSAIKLOPEDIA PETUA MELAYU LAMA


9 comments:

  1. salam azue..
    ye lah bila usia meningkat kulit muka mula lah problem..sama lah cam kyatt asik naik jerawat je.dulu masa muda belia susah jerawat nak hinggap

    ReplyDelete
  2. Bleh cuba ... tu ... petua .... bagi muda balik ada tak Azue ...

    ReplyDelete
  3. comelll ooo kak keronsang juntai2 tu
    trend terkini kan..zana pun ada satu kak...rasa cam cute jer pakai..

    hairband tu akak jual ker...
    nak beli arrr

    ReplyDelete
  4. gambar baru cantik2 belaka... tang pipi yg mahal tu...

    ReplyDelete
  5. ayu jelita cik azue sekarang
    comeykulit berseh...
    ni rupanya RAHSIA azue erk...congrats

    ReplyDelete
  6. beb cantik aar skaff tuu .. mcm2 design ada yer ..
    aku nie x pernah cube pakai shawl lagi .. cam x sesuai jer muke aku nie hheheh .. dah cube dah .. tuu yg malassssss

    ReplyDelete
  7. sib baik tak ckp muka bersih cantik sbb amik air semayang jer....hehehehehe...mcm jawapan artis tak...mau ada yg muntah darah kan....

    ReplyDelete
  8. kak azue ni pakai apa pun cantik..sebab dah memang cantik pun..:-)

    ReplyDelete

Touch N Go